Boris Johnson & Joe Biden (Wikimedia)

Boris Johnson & Joe Biden (Wikimedia)

Uncategorized

Biden praat voor het eerst sinds val Kaboel met andere wereldleider

Pieter Van Berkel

De Amerikaanse president Joe Biden (Dem.) heeft dinsdagavond een gesprek gehad met de Britse premier Boris Johnson (Con.). Het is het eerste rechtstreekse overleg tussen Biden en een andere wereldleider sinds de taliban zondag Kaboel hebben ingenomen.

De Britten waren de belangrijkste bondgenoten van de Amerikanen in Afghanistan. Biden en Johnson “bespraken de noodzaak van voortdurende nauwe coördinatie tussen bondgenoten en democratische partners over het Afghanistan-beleid in de toekomst, met inbegrip van manieren waarop de wereldgemeenschap verdere humanitaire hulp en steun voor vluchtelingen en andere kwetsbare Afghanen kan bieden”, klinkt het in een verklaring van het Witte Huis.

“Zij kwamen overeen volgende week een virtuele bijeenkomst van G7-leiders te houden om een gemeenschappelijke strategie en aanpak te bespreken”, klinkt het verder.

Biden in Camp David

Biden, die op vakantie was in zijn buitenverblijf van Camp David, keerde gisterenavond vervroegd terug naar het Witte Huis. Hij kreeg de afgelopen dagen veel kritiek omdat hij niet met zijn buitenlandse bondgenoten overlegde tijdens en na de val van Kaboel.

Dinsdag zei Jake Sullivan, de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur, dat Biden nog met geen enkele andere wereldleider had gesproken. “Hij heeft nog niet met andere wereldleiders gesproken”, zei Sullivan.

“Ikzelf, minister Blinken en verschillende andere hooggeplaatste leden van het team hebben regelmatig contact gehad met buitenlandse tegenhangers, en we zijn van plan dat de komende dagen te blijven doen”, aldus nog Sullivan. “Op dit moment is de belangrijkste kwestie een operationele kwestie. Het gaat erom hoe we met hen coördineren om hen te helpen hun mensen eruit te krijgen. En we opereren via logistieke kanalen en beleidskanalen om te proberen dat voor elkaar te krijgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen