Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Biden tekent presidentieel besluit voor 50 procent groene wagens tegen 2030

Simon Segers

De Amerikaanse president Joe Biden tekent donderdag een niet-bindend presidentieel besluit waarin staat dat de helft van alle nieuwe personenvoertuigen tegen 2030 ‘groene voertuigen’ dienen te zijn. Klimaatorganisaties zijn sceptisch over de efficiëntie van vrijwillige voornemens van autofabrikanten.

De grootste Amerikaanse autoconcerns, General Motors, Ford en Chrysler, maakten een gezamenlijke statement waarin zij stelden te streven om 40 tot 50 procent van alle elektrische voertuigen in de Verenigde Staten te verkopen tegen 2030. Biden verstaat onder groene voertuigen zowel elektrische als hybride wagens, maar ook voertuigen met een brandstofcel die op benzine draait.

Nieuwjaarsvoornemens

Het presidentieel besluit is echter niet bindend. Dan Becker is voorzitter van de Safe Climate Transport Campaign, een organisatie die klimaatverandering wil bestrijden met onder andere focus op reductie van uitstoot. Hij is sceptisch over het plan: “Het is afhankelijk van de niet-afdwingbare, vrijwillige beloftes van onbetrouwbare autofabrikanten. Vrijwillige engagementen van de auto-industrie laten nieuwjaarsvoornemens lijken op een wettelijk bindend contract.”

Volgens de drie Amerikaanse concerns kunnen dergelijke “agressieve klimaatdoelstellingen” pas bereikt worden met de hulp van miljarden aan overheidsbijdragen zoals subsidies voor consumenten en laadpalen, maar ook investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Biden tekent presidentieel besluit voor 50 procent groene wagens tegen 2030”

  1. Het is makkelijk voor een oude president om dergelijke besluiten te tekenen. Hij zal toch niet opdraaien voor de gevolgen en kosten, hij zal ze niet meer meemaken. Wie weet kan hij zijn ambtstermijn nog uitmaken. Oude politiekers en rabiate groene en rode, we kunnen ze best missen.

  2. Dus de grote autofabrikanten willen gigantische subsidies in ruil voor vage beloften . Stilaan ontmaskert het klimaatcircus zichzelf als een cash cow op kosten van de werkmens .

Plaats een reactie

Delen