De luchthaven van Kaboel, Afghanistan. Foto Shutterstock

De luchthaven van Kaboel, Afghanistan. Foto Shutterstock

Uncategorized

Bus met Belgische geëvacueerden tegengehouden door taliban: morgen waarschijnlijk laatste dag evacuatie

Simon Segers

Volgens het ministerie van Defensie zal de Belgische evacuatieoperatie in Afghanistan snel ten einde lopen. Vandaag hielden de taliban een bus tegen aan een controlepost, waarbij ook schoten zijn gelost.

Op de luchthaven in Kaboel treden de taliban alsmaar strenger op. Een bus met Afghaanse Belgen die op weg was naar de luchthaven werd tegengehouden voor een controle, waarna de strijders geschoten hebben. De inzittenden zijn allen gevlucht en de bus is nooit op de bestemming kunnen arriveren. Vier andere bussen raakten wel veilig op de luchthaven.

Terugtrekking Amerikanen

Het Belgische ministerie van Defensie vreest dat de evacuaties bijna zijn afgelopen. “Dat er vluchten zullen zijn op vrijdag 27 augustus is weinig waarschijnlijk”, aldus een woordvoerder. De Verenigde Staten willen tegen 31 augustus de luchthaven volledig verlaten hebben en geven momenteel voorkeur aan de terugkeer van hun eigen, militaire personeel. Zonder de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen is de situatie in Kaboel niet veilig genoeg om te blijven doorgaan met de evacuaties. Er bestaat ook nog steeds de vrees dat Islamitische Staat Khorasan (IS-K) een aanslag wil plegen op de burgers in de luchthaven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Bus met Belgische geëvacueerden tegengehouden door taliban: morgen waarschijnlijk laatste dag evacuatie”

  1. Laat de terroristen gewoon daar! Laat de mensen hun eigen land opbouwen. Maar ze moeten wel ondersteund worden door ons het is hun strijd! Geef ze water en brood en het westen is zo goed dat ze er boter op doet. Help de mensen in nood maar haal ze niet naar hier. I

  2. Op de repatriëringsvluchten vanuit Afghanistan zitten heel wat voormalige vluchtelingen die intussen de Belgische nationaliteit hebben. Het zijn mensen die jaren geleden op de vlucht gingen omdat ze persoonlijk gevaar liepen. Hoe komt het dat ze dan toch terugreizen naar het land dat ze ooit ontvlucht waren én waar een negatief reisadvies van kracht was? (Le Soir.be). Een asielzwendel die al decennia lang floreert dank zij een cupide politiek Belgisch systeem. Het klinkt cliché maar de Wetstraat corrumpeert.

  3. Of hoe de Taliban niet 100% verkeerde dingen doet! x) Hun strijders zijn al het land uit meegesmokkeld, zelfs in het Belgisch geval in het geniep dus draaien ze de kraan dicht.

  4. Je kunt de Taliban geen ongelijk geven, het gaat om Afghaanse -Belgen, -Nederlanders, -Duitsers, -Fransen, -Britten etc. Dadelijk loopt Afghanistan leeg. In feite hetzelfde als de ‘Republikflucht’ in de D.D.R. net voor er prikkeldraad en daarna de Muur werd gebouwd.

Plaats een reactie

Delen