Het Kremlin. Foto Shutterstock.

Het Kremlin. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Buurlanden Afghanistan bewapenen zich met Russische hulp

Ruben Notteboom

Rusland stuurt wapens en militaire hulp naar Centraal-Aziatische landen zoals Oezbekistan. Het Kremlin zegt de voormalige Sovjetrepublieken te willen helpen nu de taliban opnieuw aan de macht zijn in Afghanistan. Men vreest voor aanvallen aan de grens.

Rusland heeft verschillende militaire bases in Centraal-Azië. Daarnaast onderhoudt de Russische overheid nauwe banden met de voormalige Sovjetrepublieken. “We zijn al bezig met Russische helikopters, vuurwapens en moderne grensbeschermingssystemen te leveren”, zegt Alexander Mikheyev, het hoofd van de Russische wapenexporteur Rosoboronexport, aan RIA Novosti.

Rusland vreest voor geweld in Centraal-Azië

Rusland wil niet meteen zware maatregelen treffen tegen de taliban en hoopt op meer stabiliteit in de regio. Toch maakt het Kremlin zich zorgen dat het geweld in Afghanistan zou kunnen overslaan op de buurlanden, waardoor de grenzen extra bewaakt moeten worden.

Oezbekistan en Tajikistan organiseerden eerder al militaire oefeningen samen met Rusland, niet ver van de grens van Afghanistan. Rusland heeft nog enkele militaire oefeningen gepland met leden van de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie.

Troepen klaargestoomd om militante groepen te onderscheppen

De troepen worden klaargestoomd om militante groepen te onderscheppen die de grens zouden proberen over te steken. De taliban vormen momenteel geen bedreiging voor Centraal-Azië, maar ze zouden wel andere islamisten en terroristen kunnen inspireren om aanslagen te plegen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Buurlanden Afghanistan bewapenen zich met Russische hulp”

  1. Blijkbaar is de islam de enige godsdienst waarvoor massaal mensen op de vlucht slagen. En het is overal zo. De linkse rakkertjes proberen wat te zeveren over klimaatvluchtelingen om zo hun moslimkiezers niet voor het hoofd te stoten.

Plaats een reactie

Delen