China sluit akkoord met Taliban om olie uit Afghanistan te winnen

Illustratie via Afghaans ministerie van Buitenlandse Zaken

Uncategorized

China wil “vriendschappelijke betrekkingen” met taliban onderhouden

Pieter Van Berkel

China wil de “vriendschappelijke en op samenwerking gerichte” betrekkingen met Afghanistan verdiepen, ook nu de taliban de controle van het land hebben overgenomen.

“De taliban hebben herhaaldelijk te kennen gegeven dat zij hopen goede betrekkingen met China te ontwikkelen en dat zij uitkijken naar China’s deelname aan de wederopbouw en ontwikkeling van Afghanistan”, zei woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying maandag. “Wij juichen dit toe. China respecteert het recht van het Afghaanse volk om onafhankelijk zijn eigen lot te bepalen en is bereid om door te gaan met het ontwikkelen van vriendschappelijke en coöperatieve betrekkingen met Afghanistan.”

Sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan haalt China de banden met de taliban aan, al werden de moslimfundamentalisten door de Chinezen wel nog niet officieel erkend als regering. Vorige maand was er al een topontmoeting tussen de taliban en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. China beloofde economische steun en investeringen. In ruil daarvoor beloven de taliban dat Afghanistan niet als uitvalsbasis voor terroristen gebruikt zou worden. Peking vreest onder meer dat Afghanistan een verzamelplaats voor Oeigoerse separatisten, een in China onderdrukte moslimminderheid, zou kunnen worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “China wil “vriendschappelijke betrekkingen” met taliban onderhouden”

  1. China wil vriendschappelijke betrekkingen met de taliban maar ondertussen steken ze in hun land islamitische minderheidsgroepen in heropvoedingskampen. Ze zouden beter een nieuwe versie van het coronavirus op de taliban loslaten.

  2. “Sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen”? Alsof de Biden administratie niet bij voorbaat wist dat China de plaats van de VS (het ‘zogenaamde westen’) zou innemen in Afghanistan. Duidelijk is dat de ‘mensen’ massaal worden opgezadeld met allerhande verhaaltjes over moslims, religie, terreur, cultuur. Het enige dat telt is macht en geld. In deze heeft het globalisme, dank zij Biden een ‘match’ gewonnen.

  3. China heeft ondertussen altijd hartelijke betrekkingen onderhouden met de Taliban en reeds een overeenkomst afgesloten. China’s grootste zorg is om zijn invloed naar het westen uit te breiden, om strategische invloed te krijgen tegen India en de VS.

Plaats een reactie

Delen