Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Chinese staatskrant: “Terugtrekken uit Afghanistan bewijst dat VS Taiwan niet zullen helpen”

Simon Segers

Het Chinese staatsblad Global Times is van mening dat de aftocht van de Verenigde Staten in Afghanistan een indicatie is voor de Amerikaanse geopolitieke strategie. Volgens Global Times zullen de Amerikanen ook hun Taiwanese bondgenoten in de steek laten indien het tot een confrontatie komt met China. De Taiwanese nationalisten dienen dit als een waarschuwing te beschouwen.

Terwijl de Taliban het presidentieel paleis in Kabul veroverden werden Amerikaanse diplomaten via helikopters geëvacueerd. Op sociale media wordt al snel de parallel getrokken met de Val van Saigon op het einde van de Vietnamoorlog in 1975. Toen vluchtten de Amerikanen op gelijkaardige wijze, terwijl vele Vietnamese bondgenoten werden achtergelaten.

Het eiland Taiwan valt officieel onder China en is een land dat binnen de invloedssfeer valt van de VS. Global Times argumenteert dat het geopolitieke belang van Taiwan zeker niet groter is dan dat van Afghanistan. “Rondom Afghanistan liggen de drie grootste geopolitieke rivalen van de VS, namelijk China, Rusland en Iran. Daarenboven is Afghanistan een bastion van anti-Amerikaanse ideologie. Het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit is bijgevolg niet onbelangrijk. Hun aanwezigheid in het land is te kostelijk geworden voor Washington.”

DPP

De VS heeft daarentegen weinig moeite om veel invloed uit te oefenen in Taiwan volgens de Chinese krant: “Er is geen militaire aanwezigheid op het eiland. De VS verkoopt wapens aan Taiwan en door middel van politieke steun en manipulatie moedigen zij de DPP (de Taiwanees-nationalistische partij, red.) aan om een anti-Chinees beleid te voeren.” Indien er echter een gewapend conflict zou uitbreken, zouden de kosten voor de VS astronomisch zijn, argumenteert Global Times. “De DPP dient realistisch te blijven. Wanneer oorlog uitbreekt, zal de verdediging het op enkele uren begeven en de VS zal niet komen helpen. De beste optie voor de DPP is om de situatie niet in die richting te duwen”, aldus Global Times.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

6 gedachten over “Chinese staatskrant: “Terugtrekken uit Afghanistan bewijst dat VS Taiwan niet zullen helpen””

  1. Geen goed nieuws. Taiwan heeft de grootste fabriek voor electronische chips en is de enige concurrent van China.
    Als China deze overneemt hebben ze een wereldwijd monopolie op de productie van deze chips. Dus het geopolitieke belang van Taiwan is gigantisch veel groter dan Afghanistan.

Plaats een reactie

Delen