De Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) kaart aan dat de reguliere zorg in zijn stad geen negatieve gevolgen mag ondervinden. De ziekenhuizen in Aalst ontvangen momenteel heel wat coronapatiënten uit Brussel, omdat daar de corona-afdelingen te vol liggen.
D’Haese pleit in de aanpak vooral voor een rationele blik op de problematiek. Hij ijvert voor een transparante en evenwichtige verdeling tussen alle ziekenhuizen om zo de reguliere zorg overal te kunnen laten doorgaan. “Het kan niet zijn dat dringende medische ingrepen -opnieuw- worden uitgesteld in Aalst omdat de druk te hoog zou worden – wat nu, voor alle duidelijkheid, nog niet het geval is.”, zo zegt hij.
Brusselse vaccinatiegraad
Volgens de burgemeester moet er ook meer ingezet worden op een efficiëntere vaccinatie en verdeling in Brussel. Het is niet de eerste keer dat D’Haese diezelfde bemerkingen maakt. De kern van het probleem ligt voor hem nu vooral in de lage vaccinatiegraad in Brussel. “Tegelijk moet men toch ook het feit durven te benoemen dat de toename van het aantal coronagevallen in Brussel samenhangt met de lage vaccinatiegraad in de hoofdstad. Vorig jaar waarschuwde ik al dat de ontoereikende aanpak in Brussel ermee voor zorgde dat de medische zorg in onze ziekenhuizen nog feller onder druk kwam te staan.”, aldus D’Haese.
Momenteel liggen de Brusselse covid-afdelingen vol met ongevaccineerde mensen. Sinds maandag kunnen Brusselaars zich ook laten vaccineren tijdens het winkelen. Zo wil Brussel de nodige sensibilisering rondom de vaccinatie bij “moeilijk bereikbare groepen” opdrijven.