De Deense Minister van Integratie Mattias Tesfaye zet vraagtekens bij de huidige visie op migratie en nieuwe asielzoekers. Hij noemt het “misplaatste solidariteit om zoveel mogelijk asielzoekers op te nemen“. Zo duidt hij ook op de maatschappelijke gevolgen ervan en op de kosten van het asielsysteem in Europa.
De Deense minister laat zich erg kritisch uit over de Europese visie omtrent migratie en het opvangen van asielzoekers. Hij wil vooral dat asielzoekers opvang vinden in buurlanden waar het veilig is. Tesfaye is al langer een veelgehoorde stem omtrent dit model van ‘opvang in eigen regio’. “Mijn droom is om nul nieuwe asielzoekers in Denemarken te moeten ontvangen.”, zo zegt hij. Tesfaye voegt eraan toe dat het huidig Europees asielsysteem niet te verdedigen valt, omdat het net in de kaarten speelt van mensensmokkelaars en talloze asielzoekers dwingt om gevaarlijke tochten te ondernemen. “Het hedendaags systeem is zowel politiek als moreel simpelweg niet te verdedigen.”
Druk op verzorgingsstaat en maatschappelijke cohesie
Daarbovenop waarschuwt hij voor de druk van de steeds groter wordende migratiestromen richting Europa en Denemarken. Zo loopt volgens hem de verzorgingsstaat hierdoor gevaar en zorgt massamigratie ervoor dat de cohesie in een land steeds verder afneemt. “Het huidig systeem zorgt voor migratie op een schaal die onze verzorgingsstaat niet kan absorberen. Het daagt daarnaast ook de maatschappelijke cohesie in Denemarken uit. Daarom moeten we die migratie net onder controle krijgen.”, aldus Tesfaye.
Hij blikt ook terug op zijn persoonlijke achtergrond. De minister is zelf afkomstig uit een gezin met een migratieachtergrond maar is zich terdege bewust van de maatschappelijke impact van massamigratie. Naar eigen zeggen wil hij de Deense staat, die hem zoveel gaf, vrijwaren van instorten. “Ik ben in de jaren tachtig opgegroeid met een alleenstaande moeder, die werkloos was. Het was de verzorgingsstaat die me mijn kansen gaf. Het was de verzorgingsstaat die me uit de armoede haalde en me een opleiding gaf als metselaar. Ik kan niet verdedigen dat ik die samenleving moet breken. En dat doen we als er te veel migranten komen.”, zo voegt hij toe.
Opvang in eigen regio en afbouw kosten van migratie
Tesfaye is al langer voorstander om asielzoekers op te vangen in hun eigen regio of in buurlanden van het land van herkomst. Dit systeem is volgens hem efficiënter en het biedt de kans om de kosten omtrent migratie voor Europese landen terug te schroeven. “Zet het geld elders in.”, zo zegt hij. “Alle uitgaven voor het asielsysteem met advocaten, huisvesting, tolken en repatriëring voor degenen die hun aanvraag hebben afgewezen, kunnen we zo dus terugschroeven.”
Maatschappelijke spanningen
Tenslotte laat hij zich ook uit over de maatschappelijke spanningen die massamigratie met zich meebrengt. Zo duidt hij op de verbanden tussen massamigratie en criminaliteitscijfers. “Mensen die niet geïntegreerd raken, die op gespannen voet staan met onze samenleving, plegen meer criminele daden. Als je de immigratie niet onder controle hebt, krijg je gewelddadige, grove misdaad. Op dit moment daalt de misdaad in Denemarken. Het aantal bendeleden neemt af. Dat is echt positief.”, aldus Tesfaye.
Sociaaldemocraten slaan rechtsaf inzake migratie
De Deense sociaaldemocraten bevinden zich al langer op een “harde lijn” inzake migratie. Zo liet de Deense premier Mette Frederiksen zich aan het begin van dit jaar nog uit over de hervormingen die ze wil doorvoeren. Hierbij beoogt ze om “nul asielzoekers in Denemarken te ontvangen.”
“We kunnen geen nul asielzoekers beloven, maar we kunnen wel de visie uitzetten die we ook voor de verkiezingen hebben gedaan, namelijk dat we een nieuw asielstelsel willen en dan doen we wat we kunnen om het in te voeren”, zo klonk het bij de Deense premier in januari. Denemarken kreeg vanuit de Europese Unie al vaak kritiek omwille van hun standpunt over migratie.