Zuhal Demir (Photonews)

Zuhal Demir (Photonews)

Uncategorized

Demir weigert vergunning voor windmolens op nucleaire site Mol

Pieter Van Berkel

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) weigert een vergunning te geven aan een windmolenproject op de nucleaire site in Mol. Dat schrijft De Standaard. De site moet vrijgehouden worden voor nucleaire activiteiten, klinkt het onder meer.

Ecopower en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) dienden in april een vergunningsaanvraag in om een windmolenproject van zes windmolens van 200 meter hoogte te bouwen op een bosrijk stuk grond naast het SCK in Mol.

Er werden duizenden bezwaarschriften ingediend en ook het Molse stadsbestuur gaf in mei een negatief advies. De windmolens zouden immers schade toebrengen aan het groengebied. De gewestelijke ­commissie voor omgevingsvergunningen gaf wel een gunstig advies voor het project.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) weigerde de vergunning met het argument dat de windmolens niet verenigbaar zijn met de ruimtelijke ordening. De hoofdbestemming van het projectgebied zou eerst gerealiseerd moeten worden, alvorens onderzocht kan worden of er nog plaats is voor windmolens.

De site moet vrijgehouden worden voor nucleaire activiteiten, zoals een eventuele nieuwe kerncentrale. Een windmolenpark zou dat in het gevaar kunnen brengen.

Vlaams Parlementslid Staf Aerts (Groen) noemt de weigering “absurd”. “Demir houdt vergunningen en investeringen tegen vanwege een onbestaand project waarvoor geen ­business case is, noch een maatschappelijk draagvlak”, zegt hij in De Standaard.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

14 gedachten over “Demir weigert vergunning voor windmolens op nucleaire site Mol”

  1. Geen maatschappelijk draagvlak? En die duizenden bezwaarschriften dan? Dat hij dan een referendum organiseert, benieuwd hoe groot groen zijn maatschappelijk draagvlak dan gaat zijn!!!

  2. Durft Groen een referendum houden over het sluiten van de kerncentrales?Afscheidnemend CEO van Melexis,Françoise Chombar,tapt uit een ander vaatje.Zij noemt het niet vernieuwen van kerncentrales en de kernuitstap een stommiteit en een gevaar voor toekomstige investeringen.

  3. Wat een drukte. Er is maar plaats voor twee of drie windmolenturbines. Dat is de moeite niet. En als je er meer zet vangen ze elkaars wind. Het beste is een nieuwe moderne kerncentrale bouwen > thorium Ready! En over 20 jaar Fusion Technology.

  4. Geen maatschappelijk draagvlak? Organiseer een referendum over kernenergie of durft groen dat niet?
    Pipo, er is geen maatschappelijk draagvlak voor de duurste energiefactuur van Europa, er is geen draagvlak voor extra accijnzen op benzine,er is geen draagvlak voor absurde 19de E gascentrales, er is geen draagvlak voor regularisaties en open grenzen… Kortom er is geen maatschappelijk draagvlak voor het programmake van een partijke van 10%. CORDON SANITAIR ROND GROEN aub.

  5. Stafke Aerts hou eens een referendum, en neem je eigen wereldvreemde woke visioenen niet als universele waarheid. Vraag Kalv-O eens wat het gidsland Nederland zoal vind van die rot propellers en het onheil dat ze daar aanrichten. Vorige maand werd nog een wet gooegekeurd om ze stevig weg te houden van bewoning.

  6. Onlangs gehoord op TV: CO2 neutrale kerncentrales vervangen door CO2-uitstotende gascentrales!? Ik ben niet persé vóór kerncentrales maar maak mij niet wijs dat de nieuwe centrales dezelfde nadelen hebben dan die van 50 geleden. Hebben die nucleaire onderzoekscentra dan niets gedaan. Ik vrees dat Groen? zich vastrijdt in zijn eigen dogma’s. Of ze zijn zeker van zachte winters de volgende jaren.

Plaats een reactie

Delen