Het Binnenhof in Den Haag - Afbeelding: Shutterstock

Het Binnenhof in Den Haag - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Den Haag: Nederlands parlement wil debat over aanslepende formatie: “Het wringt”

Niels Geerinck

De Nederlandse Tweede Kamer wil een debat omtrent de steeds aanslepende formatie. De demissionaire regering komt daarom mogelijk al vroeger terug uit vakantie.

Het was Geert Wilders (PVV) die de aanvraag tot debat indiende. Wilders wilde allereerst Mark Rutte (VVD) nog uithoren over de besluiten die werden genomen tijden de formatie maar volgens de PVV-leiders schieten de onderhandelingen te weinig op. De Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) stuurde een vraag naar informateur Mariëtte Hamer (ex-PvDA) om tekst en uitleg te komen geven tijdens een debat. “Ook vanuit de samenleving bereiken mij dergelijke berichten”, aldus Bergkamp.

“Het wringt hier langs alle kanten”

Wilders is blij met de regeling tot het debat met de formateur. Toch wou hij liever demissionair premier Mark Rutte ondervragen over de besluiten die eerder deze week genomen werden. Dat voorstel vond geen steun bij de fractievoorzitters van de meerderheid. “Iedere week worden politiek-inhoudelijke besluiten genomen. Het wringt aan alle kanten, staatsrechtelijk en politiek. Alsof er niets is gebeurd en het kabinet niet is gevallen”, zo haalde de PVV-voorzitter uit.

Hij vindt het niet kunnen dat er deze week nog snel politieke beslissingen werden genomen. Zo gaat het onder meer over het aanstellen van een nieuwe minister, twee staatssecretarissen en werd er ook overeengekomen om geen Afghanen meer Nederland uit te zetten. Beslissingen die enkel door een vast kabinet kunnen worden genomen, zo zegt Wilders.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Den Haag: Nederlands parlement wil debat over aanslepende formatie: “Het wringt””

Plaats een reactie

Delen