(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Dilsen-Stokkem geeft opnieuw negatief advies voor gascentrale

Pieter Van Berkel

Het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem heeft op 30 juli opnieuw een negatief advies gegeven voor de vergunningsaanvraag van RWE voor de bouw van een gascentrale in Rotem.

Het project ‘Dils Energie’ omvat een gascentrale van 920 megawatt op het industrieterrein van Rotem langs de Zuid-Willemsvaart. In februari leverde het stadsbestuur al een eerste negatief advies af in het dossier. De deputatie van de provincie Limburg weigerde daarop de vergunning en volgde zo het advies van de stad en de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie.

Aanvrager RWE ging tegen de weigering in beroep bij de bevoegde minister Zuhal Demir (N-VA). Het Vlaams departement Omgeving verklaarde het beroep ontvankelijk en volledig. Als gevolg daarvan loopt er momenteel een nieuw openbaar onderzoek. De omgevingsambtenaren van de stad onderwierpen het gewijzigde dossier opnieuw aan een grondige screening inzake ruimtelijke ordening en milieu.

“Er wordt een significant negatief effect verwacht inzake de visuele impact van de hoge massieve gebouwen op de ruime omgeving. De gebouwen zullen dominant aanwezig zijn aan de horizon, hetgeen qua ruimtelijke en landschappelijke inpassing niet gewenst is”, klinkt het. “Op het vlak van milieu werd geconcludeerd dat de bouw van een nieuwe energiecentrale, die op zeer grote schaal fossiele brandstoffen gebruikt en bijdraagt tot een zeer hoge CO2-emissie, niet strookt met de klimaatdoelstellingen en het beleid dat de stad daaromtrent wil voeren.”

Het stadsbestuur is ervan overtuigd dat er “andere, beter geschikte, perifere grote industriële locaties voorhanden zijn” om nieuwe gascentrales in te planten. Bovendien is de tewerkstelling voor de totale oppervlakte aan industriegebied die zal worden ingenomen zeer beperkt, aldus het stadsbestuur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen