Uncategorized

Federaal crisiscentrum gaat hulp in Waalse rampgebieden mee coördineren

Pieter Van Berkel

Een federale ondersteuningscel moet de Waalse overheden helpen om de hulpverlening in de rampgebieden beter te coördineren. Dat schrijven De Tijd, De Morgen en Het Laatste Nieuws.

In die cel zullen alle disciplines van het crisisbeheer vertegenwoordigd zijn, zoals politie, brandweer, civiele bescherming en defensie. “Dankzij de federale ondersteuningscel zal het aanbod verder worden afgestemd op de noden, om zo veel mogelijk slachtoffers zo snel mogelijk te kunnen helpen”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

In Pepinster zitten nog altijd gezinnen zonder basisvoorzieningen. De federale fase van het rampenplan eindigde op 26 juli. Op die datum droeg minister Verlinden de coördinatie over aan de provinciale crisiscellen, onder leiding van de gouverneurs. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) richtte daarvoor het Bijzonder Commissariaat voor de Heropbouw op. De nieuwe federale cel komt onder supervisie van dat commissariaat. Bedoeling is dat die de coördinatie op het terrein bevordert en de noden en het aanbod beter op elkaar afstemt.

Het initiatief betekent niet dat Verlinden alsnog het commando overneemt. Dat blijft expliciet bij de Waalse autoriteiten liggen. Maar de complexiteit en uitgestrektheid van de ramp leiden ertoe dat de gebruikelijke provinciale structuren van het crisisbeheer verder versterkt moeten worden om de hulpverlening op een zo efficiënt mogelijke manier te organiseren, aldus Verlinden.

Officieren van de civiele bescherming zullen op vraag van Verlinden contact opnemen met de burgemeesters van de zwaarst getroffen steden en gemeenten om hen bij te staan, de noden vast te stellen, en de prioriteiten op te lijsten. Ze blijven zolang als nodig ter beschikking. Op deze manier zullen behoeften en middelen beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Kritiek

Officieel komt het crisiscentrum er in onderling overleg tussen minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS). Maar vooral in federale regeringskringen was de kritiek stilaan onhoudbaar geworden. De buitenwereld wees met een beschuldigende vinger naar Verlinden, hoewel het vooral de Luikse gouverneur Hervé Jamar (MR) en Di Rupo waren die de situatie moeilijk onder controle kregen.

“Het ontbreekt de hulpverleningsdiensten niet aan goede wil. Er zijn grote inspanningen geleverd door alle betrokken partijen. Maar de weg is nog lang. Ik wil minister-president Elio Di Rupo graag bijstaan in de gigantische opdracht die hem nog wacht. Meer dan ooit is het van belang om de uitdagingen samen aan te pakken”, aldus Verlinden. “Dankzij de federale ondersteuningscel zal het aanbod verder worden afgestemd op de noden, om zo veel mogelijk slachtoffers zo snel mogelijk te kunnen helpen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Federaal crisiscentrum gaat hulp in Waalse rampgebieden mee coördineren”

  1. Iedereen weet ondertussen dat er nog weinig zaken functioneren in dit land 10 jaar geleden moest het allemaal anders , beter en met veel minder alleen werd er in functie van de burger bespaart en alles afgebouwd stock kostte geld en werd voor een appel en ei verkocht en anderen werden verbrand het is de besparingsronde teveel geweest het leger is nog maar een schim van wat het ooit was de civiele bescherming op sterven na dood en zo kunnen we nog wel even doorgaan en telkens weer wanneer de politiek zich ergens in vastbijt loopt het totaal fout overal waar ze in vinger in hebben hebben we problemen ja gestudeerd hebben ze allemaal welbespraakt zijn ze en vergaderen doen ze als de beste maar wanneer puntje bij paaltje komt laten ze het afweten dan is er plots een probleem met onze nieuwe generatie dan blijken plots diegenen die ze nodig hadden er niet meer te zijn

  2. Europa en Natuurbeheer zijn mede verantwoordelijk voor de slechte opvang van de neerslag, te veel gebieden werden onder water gezet en de rivieren en beken niet onderhouden!

    In verband met de wateroverlast wil ik ook de aandacht vragen voor het volgende probleem;
    aan de overvloedige regen die we over ons land kregen en een uitzondering is kan weinig gedaan worden.
    aan de opvang van water kan er wel gewerkt worden.

    Eigenaardig vind ik het feit dat men het meestal heeft over de verharding van de gronden door de bouw en opritten van woningen.
    Even belangrijk zijn het opzettelijk onder water zetten van grote oppervlakte in natuurgebieden en elders.
    Ook deze kunnen geen water meer opvangen bij regen.
    Zo heeft men onlangs nog het Egenhoven bos (deel Heverlee ) onder water gezet waardoor ook de deelgemeente Korbeek-Dijle getroffen werd (Zuid – Dijle gebied)
    Dit geeft trouwens een blijvend effect van vernatting van woningen , kelders en tuinen die op dezelfde hoogte gelegen zijn in een grote straal eromheen!

    In de lagere school werd ons geleerd hoe regen ontstaat, water aan de oppervlakte verdampt vormt wolken en valt terug onder de vorm van regen.
    Hoe meer wateroppervlakte hoe meer regen we mogen verwachten voeg daar nog het smeltende ijs aan toe.

    Ook worden beken en rivieren niet meer onderhouden zoals vroeger. In de rivier de Dijle liggen verschillende omgewaaide- of door Bevers afgeknaagde bomen .

    In verband met vernatting kan ik U verwijzen naar de werken in het gebied Zuid-Dijleland lopende van 2000- 2016
    (De Gemeenten Oud-Heverlee – St. Joris-Weert en Korbeek-dijle werden onlangs deels overspoeld )

    Hopelijk ziet men nu in dat er hier een verkeerde beslissing en uitvoering gedaan heeft of wacht men noch op meer reactie van de burgers?

Plaats een reactie

Delen