INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid”

INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid” - Photonews

Uncategorized

Francken wil Afghaanse Belgen laten betalen voor evacuatie: “Negatief reisadvies genegeerd”

Simon Segers

Federaal parlementslid Theo Francken (N-VA) stelde vandaag in de Kamer voor dat de geëvacueerde Afghaanse Belgen zelf deels voor de kosten zouden kunnen opdraaien. “Al 5(!) jaar negatief reisadvies, sinds 7/8/2021 oproep om onmiddellijk terug te keren naar België. Velen bleven toch”, aldus Francken op Twitter.

De Belgische staat was niet verplicht om landgenoten uit Afghanistan te evacueren. Buitenlandse Zaken gaf immers al gedurende vijf jaar een negatief reisadvies voor het land. Premier Alexander De Croo (Open Vld) sprak samen met de minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, minister van Defensie Ludivine Dedonder en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vandaag de Kamer toe. Tijdens operatie Red Kite, de Belgische evacuatiemissie uit Afghanistan, zijn in totaal 1.400 mensen geëvacueerd. Het gaat om ongeveer 500 individuen met de Belgische nationaliteit, maar ook andere rechthebbenden zoals hun familieleden.

Humanitaire verplichting

De Croo erkende ook dat de overheid niet wettelijk verplicht was om landgenoten te evacueren. Hij is echter wel van mening dat de regering een morele en humanitaire verplichting had om Belgen uit Afghanistan weg te halen. “Ik wil geen polemiek starten, maar wil toch de verantwoordelijkheid van die mensen aanstippen”, aldus De Croo.

Onvoldoende transparantie

Op dit moment heeft de premier nog geen duidelijkheid gegeven over de kostprijs van de reddingsoperatie. Volgens Theo Francken gaat het echter ongetwijfeld om miljoenen. Hij is dan ook voorstander om te bekijken of de gerepatrieerde Belgen een deel van deze kosten kunnen terugbetalen. Daarnaast benadrukten Francken en N-VA-fractieleider Peter De Roover dat de regering vroeger tekst en uitleg over de missie had moeten geven in het parlement. 

“Een immens afront”

Groen-parlementslid Wouter De Vriendt benadrukte dat bij hem “de schaamte over de dramatische afloop van de westerse missie in Afghanistan overheerst”. Ook het feit dat België mensen moet achterlaten in het land is “een immens affront”, zei hij. “Het maakt onze morele verantwoordelijkheid alleen maar groter om de Afghanen die zich hebben verzet tegen de taliban te blijven helpen, op elke mogelijke manier, ook na de stopzetting van de evacuatie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

21 gedachten over “Francken wil Afghaanse Belgen laten betalen voor evacuatie: “Negatief reisadvies genegeerd””

  1. Francken wil Afghaanse Belgen laten betalen voor evacuatie: “Negatief reisadvies genegeerd”. Correcte suggestie. Maar indien zou blijken dat personen een valse verklaring hebben afgelegd om asiel en/of de Belgische nationaliteit te verkrijgen dan moeten de overheid hun Belgische nationaliteit verbeuren.

  2. Hallo meneer De Vriendt,
    De Afghanen die u nog op onze kosten naar hier wil halen zijn mensen die hand- en spandiensten hebben verleend aan de bezetters van hun land. Bovendien waren die bezetters ook nog eens “ongelovigen” dus pleegden zijn meer dan dubbel verraad!
    Een voorstel tot amnestie en eerherstel voor de Belgische – ja want dat waren zowel Vlamingen als Walen – “collaborateurs” die in dezelfde geest handelden, zullen we vanuit uw grootmoedige geest wel niet op de parlementaire agenda zien verschijnen…

  3. Mr (arogantie) de vriendt vindt het een afront, om Belgen enfin Afganen achter te laten, geen haar op zijn hoofd dat eraan denkt ,dat die mensen ginder NIKS meer te zoeken hadden – eerst vluchteling komen spelen in België, daarna terug op vakantie gaan wetende dat het afgeraden werd – wij mochten ook al sinds April geen buitenlandse reizen meer ondernemen en zeker niet buiten de Eu – Wij kregen drowns boven ons dak ,pizza dozen tellen enz – op heden zijn er nog mensen in Pepinster die in tentjes slapen enz ,en dan mag men niet kwaad worden -DEGOUTANT

  4. Als De Vriendt zou meedoen aan een wedstrijd grootste loser van het land ,dan wint hij met zijn ogen toe .Ik heb een tip voor hem ,GA ZE ZELF EVACUEREN dwarsligger Als ze uw partij carte blanche zouden geven bestaat dit land op 5jaar tijd niet meer en hebben jullie de echte Belgen gediscrimineerd en weggejaagd Weet je wat bol het af man wie kan uw heimelijke smoel nog zien Wouter De Vijand

  5. Ik heb antimilitarist/pacifist De Vriendt,toch wat het Belgische leger aangaat,NOOIT horen vertellen dat ons land 78 miljoen euro investeerde in het Afghaanse leger.Dit leger dat tientallen miljarden dollars/euro steun kreeg van de VS en de NAVO gaf zich zonder slag of stoot over.De taliban en IS kregen tonnen wapens en munitie in de schoot geworpen en kunnen voor jaren verder.Waarom gaat De Vriendt en Almaçi zelf niet naar Afghanistan om te onderhandelen met de taliban over het lot van de achtergebleven “Belgen”?Als parlementair geniet men van onschendbaarheid wanneer men als onderhandelaar optreedt!Ik voelde mij als voormalig militair beschaamt omdat de Belgische overheid zijn verzopen burgers in Wallonië in de steek liet.Voor de operatie in Afghanistan keek men op geen vlieger terwijl voor de Walen de helikopters aan de grond bleven staan zogezegd omdat het onveilig was.Dit is de reinste larie.Mijn oudste broer is een voormalig militair helikopterpiloot >6000 vlieguren en die vertelt mij een ander verhaaltje.

  6. Het is nog schrijnender dat bij ons het helpen van eigen onderdanen in eigen land gewoon ontoereikend is, maar dat ze wel vreemdelingen gaan redden.
    Zouden ze niet best eens voor eigen deur komen vegen?!?

  7. Inderdaad Hugo Wils, de slachtoffers van die overstromingen hebben daar niet om gevraagd of ook maar iets gedaan om dat uit te lokken. Die vakantiegangers in Afghanistan zijn zelf schuldig aan hun verblijf daar want de overheid geeft al lang negatief advies om naar ginder te gaan. Ten andere, een land ontvluchten en er dan op vakantie gaan; Belgische nationaliteit afpakken want gelogen.

  8. T Fr heeft overschot van gelijk,.Het terughalen kan van hun leefloon en kindergeld afgehouden worden totdat hun schuld betaald is.Daar de familie hun grootste goed is ,zullen ze wel allemaal bij leggen om die kosten terug te betalen,er is hoop.Om ze terug te vliegen wil ik wel een ticket one way betalen.

  9. Het is voor velen niet te vatten dat mensen die hier bescherming genieten omdat ze vervolgt worden in eigen land terug keren om op verlof te gaan , dit kan men met de beste bedoelingen niet verkocht krijgen aan de belastingbetaler maar onze minister Medi zei (Terzake ) hierover dat het kon in bepaalde gevallen dat ze zonder probleem gewoon naar huis kunnen reizen , hoe erg is hun leven dan wel in gevaar en waarom dan asiel maw er zal wellicht nooit iets mee gebeuren dit is wel echt van de pot gerukt

  10. Mr Francken, ga er eens voor om de dubbele nationaliteit af ts schaffen. Stel de mensen voor de keuze, en zeker politiekers, Belg of behoud van de eigen nationaliteit maar niet meer allebei.

  11. De overwinnaar schrijft altijd de geschiedenis. De Taliban wint en in de ogen van de Taliban zijn dit collaborateurs. Wie zijn gat verbrandt moet maar op de blaren zitten. In een militair conflict partij kiezen is steeds levensgevaarlijk. Dus ze daar laten al die Afghanen of Afghaanse Belgen en heel hun aanhang. Laat ze de problemen die ze zelf hebben gecreëerd ook zelf oplossen. En Lieve, bij ons zal “amnestie” nooit verleend worden, ook niet na 75 jaar. Als ik zie hoe al die import-asielzoekers hier hun rechten opeisen, vraag ik me af waarom wij dat als Vlamingen niet of onvoldoende gedaan hebben. Vlaanderen boven !!

  12. Het is nog straffer dan dat. Nu willen ze een 200-tal Afghanen in Spa onderbrengen… In woningen die normaal voor vluchtelingen voorzien zijn maar nu bewoond door slachtoffers van de ramp. Je mag eens raden wie er nu uit die huizen moet gaan. (!?!)

  13. Correct haal onze medewerkers die risico liepen terug. Laat toeristen het zelf oplossen en indien ze door ONS terugehaald werden laat ze dan betalen zodat echte nationale noodlijders geholpen kunnen worden. Voorspelling binnen enkele weken maakt woke Belgisch links de Taliban tot redders, schuiven ze een zg. nog meer islamitische bende als echte boemannen naar voor alsof de Taliban geen beesten of moslim terroristen meer zijn. In Turkije zijn zware rellen wegens teveel migranten; 7% van de bevolking en moslims. Hier zitten we met +12% en moslims en worden gecensureerd en onderdrukt opdat we ze ons toch maar laten terroriseren door hen.

  14. De Vriendt weet het verschil niet meer tussen geboren Belgen en aangespoelde Belgen die hier iedereen hier wat wijs maken en altijd maar meer en meer eisen en zelf al onze België wetten aan hun laars lappen.En deze kleine Politieker van een mini Partij voelt zich geroepen om zijn eigen landgenoten te mis kennen en in de steek te laten.Veel geld uitgeven aan vreemden maar in de walen moeten ze hun plan maar
    trekken en als schooiers verder doen.Deze man kent geen schaamte zoals overgroot leden van deze mini partij ????

Plaats een reactie

Delen