Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk: 21 procent van de pasgeborenen krijgen een islamitische voornaam

Niels Geerinck

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert het Franse L’Institut national de la statistique et des études économiques (ISEE) een rapport met de voornamen die het vaakst gekozen werden bij geboortes in 2020. Daaruit blijkt dat het aantal geboortes met Arabisch-Islamitische voornamen goed is voor zo’n 21 procent.

In Frankrijk is er volgens het rapport ook een duidelijke toename merkbaar in “zeldzame voornamen“. Binnen de zeldzame voornamen houden de statistieken rekening met de bestaande spellingsvariaties die kunnen optreden. Het ISEE schat dat ongeveer 1/3 van die zeldzame voornamen een islamitisch-Arabische aard kent.

Migratiedichtheid

Uit het rapport blijkt dat in departementen die met migratiestromen te kampen hadden, het aantal in Islamitische voornamen nog hoger ligt en daarnaast ook blijft stijgen. Vooral in Île-de-France en Seine-Saint-Denis is die trend merkbaar: daar zijn voor het derde jaar op rij de namen Mohamed en Lina de meest gegeven voornamen. Op de tweede plaats volgen Adam en Ibrahim. Op nationaal niveau staat Mohamed op de 18e plaats en vinden we Lina terug op de 6e plaats.

Seine-Saint-Denis is een departement met een belangrijke specificiteit, daar vinden we voornamen die niet op dergelijke plaatsen of in de rest van Frankrijk voorkomen”, zo laat Baptise Coulmont, onderzoeker aan de École normale supérieure (ENS) weten. Volgens de onderzoeker is de situatie in het departement sinds de jaren 90 drastisch veranderd: “Zo zijn er vandaag de dag in dezelfde ranglijst 55 voornamen die niet eens op nationaal niveau te vinden zijn”, zo sluit hij af.

Volgens het Franse observatorium voor immigratie en demografie (OID) kreeg bijna één op vijf pasgeboren jongens (18,8 procent) in 2016 een Arabisch-Islamitische voornaam. In de jaren 60 was dit percentage quasi 0 procent.

Brussel

De bovenstaande trend is niet enkel zichtbaar in Frankrijk. Zo publiceerde het Belgisch Bureau voor de Statistiek (STATBEL) een ranglijst. Daaruit blijkt dat Mohamed de meest voorkomende voornaam in Brussel is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

9 gedachten over “Frankrijk: 21 procent van de pasgeborenen krijgen een islamitische voornaam”

  1. Niet alleen in Frankrijk of in Brussel, ook in Antwerpen is Moham(m)ed een populaire naam.

    “Binnen twee generaties is de burgemeester van Antwerpen Turks, Marokkaans of zwart. Bye bye De Wever!” Dat zegt Open Vld-politicus Herman De Croo

Plaats een reactie

Delen