Uncategorized

Gerolf Annemans (VB): “We kunnen niet blijven sukkelen met een socialistisch, soft-links beleid zoals vandaag”

Wim De Smet

Momenteel heerst een sfeertje van ontevredenheid in West-Europa. Migratie, corona, klimaatmaatregelen… Het werkt veel mensen op de zenuwen. Is dat het electoraat waar Vlaams Belang hoopt mee te groeien?

“Mijn partij heeft een visie en ideeën voor deze maatschappij en het staat de mensen vrij om zich daar bij aan te sluiten. We zijn ook een zeer brede partij geworden. Ik weiger te aanvaarden dat wij alleen maar wat ontevredenheid te bieden hebben. Het Vlaams Belang is een samenhangend geheel van visies op hoe de samenleving zou moeten zijn. En we hebben er ook oplossingen voor.”

“Maar het klopt dat veel mensen ontevreden zijn en dat komt omdat er iets grondig mis is met onze samenleving. Vrijheid en respect voor culturele identiteit, dat zijn thema’s die politiek moeten vertaald worden. De mensen zien nu dat het gezondheidssysteem wordt misbruikt om onze vrijheid te beperken. We ontwikkelen een maatschappij waarin heel wat mensen zich niet meer bediend voelen door de politiek. Het is ons democratisch recht om daar op in te spelen en aan die mensen te zeggen dat ons programma hen uit die ontevredenheid kan helpen ontsnappen.”

In de peilingen scoort uw partij vlotjes boven de 20 procent. Is Vlaams Belang de nieuwe volkspartij in Vlaanderen aan het worden?

“Met de term volkspartij wil ik toch voorzichtig blijven. De eerste die de vergissing beging om zijn partij een volkspartij te noemen, was Karel De Gucht, toen zijn VLD in 1999 de CVP van de troon had gestoten. Ook Yves Leterme en Bart De Wever hebben zich al stuk gebeten op het concept volkspartij, dat eigenlijk niet zo veel betekent.”

“Het Vlaams Belang is een grote partij geworden, en dat hoort bij het spel van de democratie. Als beleidsmakers willen weten hoe ze de democratie moeten inrichten, dan moet men luisteren naar wat de kiezer daarover zegt en vraagt. Nu stellen we vast dat men eigenlijk het tegenovergestelde aan het doen is. Men negeert de stem van de kiezer omwille van het machtsbehoud. De federale regering heeft geen meerderheid in Vlaanderen. Men neutraliseert dus de democratie, niet alleen door het cordon sanitaire, maar ook door het vormen van een Vivaldi-regering. In zo’n geval moet het Vlaams Belang zich niet afvragen of ze een volkspartij wordt. Nee, wij zijn namelijk het enige verzet.”

“2024 wordt een moeilijk jaar voor de N-VA. Slaan ze mee de richting in van het verzet? Of kiezen ze voor een Antwerps scenario waarbij een compromis wordt gesloten, desnoods zelfs met socialisten en groenen. Zo voelt ook de kiezer dat aan.”

Bart De Wever was toch duidelijk? Hij zal uw verzet niet steunen, liet hij weten. Gelooft u hem?

“Het zou niet de eerstekeer zijn dat Bart De Wever iets anders doet dan hij voordien gezegd heeft. Die uitval van hem was heel agressief en pijnlijk en bovenal veel heftiger dan nodig om zich te blijven schikken in de politiekcorrecte kringen van de Vivaldi-partijen.”

De Wever is ook uw burgemeester in Antwerpen. Praten jullie wel eens met elkaar?

“We komen elkaar wel eens tegen, maar over 2024 heb ik het met hem nog niet gehad. Ik bemoei me daar niet mee. Toen ik in 2014 afscheid nam als voorzitter, ben ik samen met Filip Dewinter uit het partijbestuur gestapt om de jonge generatie alle kansen te geven. Aan die afspraak houd ik me ook vandaag. Het is aan Tom Van Grieken om met De Wever te praten. Maar ik denk wel dat de politieke ambitie van De Wever zich beperkt tot het burgemeesterschap van Antwerpen. En dat hij daar alles voor over heeft. Dat is volgens mij ook de reden waarom hij het cordon zal blijven respecteren.”

Hoe hoog schat u de kans dat N-VA en Vlaams Belang in 2024 samen een regering vormen?

“Ik denk dan niet alleen aan Vlaams Belang en N-VA. Volgens mij moet er een verzameling van rechtse krachten komen. Vlaanderen is dominant rechts en conservatief, daar moet niemand aan twijfelen. En ook bij de andere partijen zitten verstandige, pragmatische mensen die voorstander zijn van een rechts-conservatief beleid. Vlaanderen zou dat ook verdienen. We kunnen niet blijven sukkelen met een socialistisch, soft-links beleid zoals vandaag. Dat is niet wat de Vlaming vraagt. In 2024 moet dat probleem echt wel van de baan zijn.”

Lees het volledige artikel: ‘Gerolf Annemans – Europarlementslid Vlaams Belang : “In de EU denkt men dat alles draait rond geld”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

9 gedachten over “Gerolf Annemans (VB): “We kunnen niet blijven sukkelen met een socialistisch, soft-links beleid zoals vandaag””

  1. Tot op heden ( dit sinds +/- 30 jaar) vind ik Gerolf Annemans een verstandig en bekwaam politicus. Gerolf zegt waar het op staat. Trap zelden andere politici persoonlijk op de tenen.
    Hadden we maar meer (regerende) politici zoals Gerolf Annemans.

  2. 1 bemerking: Welke rechtse partij buiten NVA denkt hij dan wel te vinden??? Enkel zij 2 zullen de situatie moeten recht trekken. Eventueel CDnV die zullen kruipen voor de postjes en zoals gewoonlijk tevreden zijn met enkel dat.
    Zou nochtans een verschil met Open Bld duidelijk maken, en zo hun ontevreden rechtse meerderheid aan boord kunnen lokken…

  3. Dit is een van de verstandigste politici met een uitstekende dossierkennis die we hebben.Het gerucht deed vroeger de ronde dat Verhofstadt heeft getracht om Annemans bij de liberalen aan boord te hijsen.

  4. “Men negeert de stem van de kiezer” (texto). Correct. De stem van de kiezer wordt genegeerd op alle beleidsniveaus: gemeentelijk, provinciaal, gewestelijk en federaal (Belgisch). Democratische inspraak via referenda taboe bij alle politieke partijen. Bij de particratie (de 1ste stand) geen cordon sanitaire van toepassing in de parlementaire frontvorming voor het behoud van partijpolitieke privilegies. Geen Vlaamse meerderheid bij Vivaldi? Hoeft grondwettelijk ook niet. Trouwens de grondwet kent geen Vlaamse partijen en de taalpariteit is van toepassing in de federale regering. Overigens hoe zit het met de interne democratie bij het Vlaams Belang en N-VA? Voorzitters worden naar verluidt verkozen zonder tegenkandidaat en bij N-VA zelfs voor het leven. Iedereen pleit voor veranderingen terwijl het een publiek geheim is dat het proportionaliteit kiesstelsel een garantie is om geen democratische meerderheid te laten verkiezen, dewelke een, conditio sine qua non, is om een ordentelijk en democratisch beleid te kunnen voeren. In België en Vlaanderen primeert de macht van de particratie ten nadele van de democratische inspraak van de kiezer.

  5. Het huidige proportioneel kiesstelsel speelt eenzijdig in het voordeel van de Walen en Brusselaars. Langs Vlaamse kant halen de Belgische gezinde partijen er ook voordeel bij. Zelfs als ze de verkiezingen verliezen. Reden waarom Bart De Wever probeert een nieuwe danspartner te vinden bij monde van zijn vroegere aartsvijand Paul Magnette. Let wel! In de politiek is bigamie niet alleen toegestaan, maar bovendien aanbevolen. Nu wat betreft rechts stemmen. Ter rechter zijde is er diversiteit en ter linkerzijde eveneens. Ik zou als linkse kiezer ook ontgoocheld zijn. Je leest het uiteraard niet in de poco-media. Zonder een Amerikaans kiessysteem blijft het verder aanmodderen.

  6. Klopt, maar dat is zodanig in zijn gezicht ontploft dat de CDnV nu wel 2 keer zal nadenken. Tis dat of ophouden van bestaan voor hun, en die wezels kiezen steeds de positie van de macht en zelfverrijking.

Plaats een reactie

Delen