De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias - Afbeelding: Shutterstock

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Griekse minister van Buitenlandse Zaken: “Bescherm de buitengrenzen van de EU tegen de aankomende migratiestroom”

Niels Geerinck

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias roept de EU op om zich voor te bereiden op de aankomende migratiecrisis. Dendias vreest voor een nieuwe migratiestroom vanuit Afghanistan. Hij voegt eraan toe dat de EU zijn grenzen moet beschermen.

Alle EU-ministers van Buitenlandse Zaken hielden in spoedoverleg een digitale conferentie omtrent de situatie in Afghanistan. Daarbij liet de Griekse minister duidelijk blijken dat hij vreest voor een nieuwe migratiecrisis en dat Europa zichzelf moet klaarmaken om de crisis in te dijken. Volgens Dendias hoort de EU zijn buitengrenzen te beschermen, om een nieuwe humanitaire crisis te voorkomen.

“Prioriteiten kennen”

Tijdens het overleg wees hij ook op de nood van een eengemaakte reactie van alle EU-lidstaten, op de gevolgen van de crisis. Zo liggen de prioriteiten volgens hem momenteel bij het veilig overbrengen van Europese burgers uit het crisisgebied.

Aangaande de situatie in Afghanistan lijkt het voor Dendias verstandig dat de EU benadrukt dat de Taliban respect dient te hebben voor de fundamentele rechten en vrijheden van de Afghaanse burgers. Daarnaast dient volgens de Griekse minister het cultureel erfgoed dat Afghanistan rijk is, gevrijwaard te worden van schending of vandalisme.

“Instrumentalisering voorkomen”

Tenslotte wees hij de aanwezigen op het belang van het beschermen van de Europese grenzen. Volgens Dendias dient er een duidelijke samenwerking en gecoördineerde aanpak van de nakende crisis te komen, in samenwerking met de Verenigde Staten. Daarbij roept hij de EU-lidstaten ook op om aan landen zoals Turkije duidelijk te maken dat de Afghaanse crisis niet geïnstrumentaliseerd mag worden om geopolitiek druk uit te oefenen op Europa en de Europese Unie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Griekse minister van Buitenlandse Zaken: “Bescherm de buitengrenzen van de EU tegen de aankomende migratiestroom””

  1. Turkije en Pakistan hebben al te kennen gegeven dat ze niet langer wensen te fungeren als opvangland voor vluchtelingen uit Afghanistan.Beide landen hebben te Bakoe hierover in juli een samenwerkingsakkoord ondertekend.Gecombineerd zijn Iran en Pakistan reeds de thuisbasis van bijna 90% van de 2,5 miljoen geregistreerde Afghaanse vluchtelingen met bijna 1,4 miljoen in Pakistan en 1 miljoen in Iran.Pakistan en Turkije zijn bondgenoten en Pakistan zal zijn 2400km lange grens met Afghanistan afsluiten.Rest de situatie tussen Iran en Turkije.In het verleden heeft Iran het Turkije reeds moeilijk gemaakt door Afghanen met bussen naar de Turkse grens te brengen en een oogje toe te knijpen.De Turken hebben terecht reeds te kennen gegeven dat zij niet willen opdraaien voor de problemen die door derden werden veroorzaakt in de regio.De EU gaat een crisis tegemoet waarvan we het einde nog niet gezien hebben.Alles zal er van af hangen wat Merkel en Macron gaan doen.De eerste heeft niets te verliezen vermits haar termijn ten einde loopt.Maar ik vermoed dat veel EU politici de hete adem van veel burgers in hun nek voelen die terecht zeggen:Genoeg is genoeg!!

Plaats een reactie

Delen