(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Groenen willen geen uitwijzingen meer naar Afghanistan

Pieter Van Berkel

Groen en Ecolo vragen om geen gedwongen uitwijzingen naar Afghanistan meer te doen. Dat schrijft De Standaard. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) hield die optie open.

“We willen dit bespreken binnen de regering”, zegt Groen-Kamerlid Eva Platteau. “De EU-ambassadeurs pleiten om de uitwijzingen on hold te zetten en zij hebben zicht op de veiligheidssituatie in het land. Dat is een duidelijk signaal dat we niet kunnen negeren.”

Groen en Ecolo reageren misnoegd op de brief die Mahdi vorige week schreef aan de Europese Commissie, ­samen met zijn collega’s van Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Griekenland en Nederland, waarin de landen onder meer vragen dat de ­gedwongen terugkeer van ­afge­wezen asielzoekers een optie zou blijven. Eerder reageerde de PS al misnoegd dat Mahdi de brief ondertekende zonder overleg binnen de regering. De EU-ambassadeurs in de Afghaanse hoofdstad Kaboel ­reageerden afwijzend en vragen om gedwongen ­repatrië­ringen uit te stellen.

Zowel Nederland als Duitsland, landen die de brief mee ondertekenden, gaf gisteren elk apart aan geen gedwongen ver­wijderingen meer uit te voeren door de snel verslechterende situatie. In Nederland wordt een moratorium van zes maanden afgekondigd, waarin geen besluit genomen wordt in Afghaanse asieldossiers.

Mahdi: “Beslissing bij CGVS”

Nadat bekend raakte dat Nederland het komende halfjaar geen uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers gedwongen gaat uitzetten naar Afghanistan, zei Mahdi woensdag op Twitter dat de beslissing daarover in ons land toekomt aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS).

“Het verschil tussen België en Nederland is dat de beslissing CGVS over internationale bescherming in alle onafhankelijkheid gebeurt. In Nederland  valt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) onder politiek bestuur”, klonk het. “Ik vertrouw liever de onafhankelijke dienst CGVS, dan dat beslissingen in een nieuwe regering met partij X of Y aan de macht bepalen wie internationale bescherming hoort te krijgen.”

“Wat niet betekent dat we op basis van dagelijkse opvolging door CGVS morgen niet anders kunnen beslissen”, aldus nog Mahdi. “Indien CGVS morgen beslist dat de situatie in heel Afghanistan te onveilig is, of dat beslissingen opgeschort moeten worden, dan zullen we dat volgen. Altijd.”

Francken: “Politieke paraplu”

N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken uitte gisteren bedenkingen. Volgens hem gaat het om een “politieke paraplu” en wil een verdeelde regering de hete aardappel doorschuiven naar het CGVS.

“CGVS beslist over internationale bescherming, maar toch niet over volledige terugkeerstop? Dat is toch een politieke beslissing? Artikel 3 toets is toch individuele gegeven? Gaan we ons uitwijzingsbeleid nu ook al uit handen geven?”, vraagt Francken. “Dit is een politieke paraplu omdat hij in regering en EU in nauwe schoentjes zit. Niet meer, niet minder.”

Tot 6 juli zijn er dit jaar zeven mensen gedwongen uitgewezen. Sinds 6 juli vonden er volgens het kabinet Mahdi geen meer plaats. Donderdag staat opnieuw een vlucht gepland van een Afghaan die momenteel in een gesloten centrum verblijft, meldt de Dienst Vreemdelingenzaken. Twee andere vluchten zijn ook al gepland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Groenen willen geen uitwijzingen meer naar Afghanistan”

  1. Je kan je hier dik in maken en mateloos aan ergeren (wat ik al jaren doe).
    Als al 1 zaak vast staat, is dat de groene boomkikkers hun goesting weer gaan krijgen. Jammer maar helaas. 🙁

Plaats een reactie

Delen