(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Iraanse oppositie houdt conferentie over massamoorden van 1988

Sonja Dahlmans

De Nationale Raad van de Oppositie van Iran houdt vrijdag een conferentie waarbij duizend voormalige politieke gevangenen getuigenissen zullen afleggen. Zij vragen daarmee aandacht voor het straffeloos blijven van de politieke executies van 1988 en het hardhandig optreden van het regime, in het bijzonder de huidige president, Ebrahim Raisi.

De organisatie doet een dringende oproep aan de Verenigde Naties en aan de hele internationale gemeenschap om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de details van deze bloedige periode uit de Iraanse geschiedenis. Daarnaast wil de organisatie weten waar de massagraven zijn waarin de slachtoffers hun lichamen zijn begraven. Verder willen zij dat het onderzoek ook de betrokkenheid van mensen binnen de huidige regering en andere leiders van het land onderzoekt, met name de rol van de zittende president, Ebrahim Raisi. Deze laatste was destijds als rechter betrokken bij de zogenaamde doodscommissies die de doodstraf oplegde aan duizenden Iraanse oppositieleden. De slachtoffers die terecht werden gesteld verbleven voordat het vonnis werd voltrokken met name in de beruchte gevangenissen van Evin en Gohardasht.

Juist vandaag werd bekend dat er zestien video’s uit de Evin gevangenis zijn gelekt. Op deze video’s is te zien hoe gevangenen daar worden mishandeld, geslagen en geschopt. De gevangeniscellen zijn overvol en de levensomstandigheden beneden elke menswaardigheid. Een groep van hackers genaamd ‘Edalat-e Ali’ (Ali’s gerechtigheid) maakt via de monitor aan de gevangenbewaarders duidelijk dat zij meekijken. Op het scherm staat een boodschap geschreven die luidt: “De Evin gevangenis is een smet op Raisi’s zwarte tulband en witte baard.” Deze kleding is kenmerkend voor moellahs die zouden afstammen van de islamitische profeet Mohammed.

De video’s bevatten materiaal uit 2020 en 2021, maar sommige gaan nog verder terug naar 2015 en 2016. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International bevatten zeven video’s materiaal waarop bijvoorbeeld te zien is hoe gevangenbewaarders een oudere, vermagerde man die buiten is neergevallen terugslepen naar de gevangeniscel. De gevangenis van Evin wordt veelal gebruikt voor christenen. Volgens een eerder rapport uit 2019 wordt 60 procent van de gearresteerde christenen naar de gevangenis van Evin gestuurd. Daarbinnen wordt alles eraan gedaan om christenen afstand te laten doen van hun geloof. Ook worden christelijke gevangenen aangespoord informatie over huiskerken of medechristenen prijs te geven. Vaak met de dreiging dat hun familie gevangen genomen zal worden. De gevangenis van Evin wordt door velen een martelfabriek genoemd.

Ook leden van de oppositiepartij de MEK (Iraanse Volksmoedjahedien) zijn aanwezig. Ook vele van hun leden kwamen in de gevangenis van Evin terecht. Ayatollah Khomeini veroordeelde hun leden in een fatwa ter dood. Deze kan niet meer herroepen worden omdat Khomeini intussen overleed.

Sprekers op de conferentie van aankomende vrijdag zullen onder andere Guy Verhofstadt, Franco Frattini, voormalig Minister van Buitenlandse Zaken van Italië, John Baird, voormalig Minister van Buitenlandse Zaken van Canada en emeritus professor Eric David van het Centrum voor Internationaal Recht van de Vrije Universiteit van Brussel zijn.

Nog in november 2019 werden tijdens een demonstratie hardhandig neergeslagen waarbij 1.500 mensen in twee weken tijd werden gedood. Oppositieleidster Maryam Rajavi riep gisteren de Verenigde Naties nog op om de gevangenissen in Iran te onderzoeken met daarbij speciale aandacht voor politieke gevangenen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Iraanse oppositie houdt conferentie over massamoorden van 1988”

  1. Nu we toch bezig zijn redder van opstandelingen te spelen, zouden we misschien beter een luchtbrug starten om ook al deze bedreigden naar hier te halen…
    Bovendien een middel om de aandacht van het fiasco van de reddings-/hulpacties in eigen land af te leiden…

Plaats een reactie

Delen