Taiwanese militairen (Shutterstock)

Taiwanese militairen (Shutterstock)

Uncategorized

Japan en Taiwan halen banden aan om Chinese agressie tegen te gaan

Pieter Van Berkel

De Japanse en Taiwanese regeringspartijen houden vrijdag hun eerste bilaterale veiligheidsgesprekken. Beide landen halen de banden aan in een reactie op een steeds agressiever China. Dat schrijft de Financial Times.

Volgens Masahisa Sato, een Japans parlementslid van regeringspartij LDP, is een diepere dialoog tussen de twee landen nodig omdat de toekomst van Taiwan “een serieuze impact” zou hebben op de veiligheid en de economie van Japan. Aan Taiwanese zijde zullen parlementariërs van regeringspartij DPP deelnemen aan de gesprekken. De gesprekken zouden een initiatief van Tokio zijn. Taiwanese politici reageren verheugd op de Japanse toenadering.

Omdat Japan geen officiële diplomatieke betrekkingen heeft met Taiwan, gebeuren de gesprekken op partijpolitiek niveau – en dus niet op het niveau van de ministers. Wel zou Japan ernaar streven om in de toekomst op hoger niveau gesprekken te voeren met Taiwan.

Geen officiële militaire relatie tussen Taiwan en Japan

Sato roept op om in eerste instantie gezamenlijke trainingen voor reddingsoperaties bij natuurrampen en ongelukken op zee te organiseren. Voorlopig wordt er nog geen officiële, directe militaire relatie met Taiwan aangegaan.

De dialoog valt samen met het begin van planning tussen de Verenigde Staten en Japan voor een mogelijk conflict tussen China en Taiwan. Tokio legde onlangs een rechtstreeks verband tussen de veiligheid van Taiwan en zijn eigen nationale veiligheid.

Volgens communistisch China, dat Taiwan als een afvallige province beschouwt, bemoeit Japan zich door de gesprekken met interne Chinese aangelegenheden. “China is fel gekant tegen alle vormen van officiële interactie tussen Taiwan en landen die diplomatieke banden hebben met China”, zegt Hua Chunying, woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Japan en Taiwan halen banden aan om Chinese agressie tegen te gaan”

  1. Een antwoord op de agressie van China kan inderdaad gevormd worden door een alliantie van Tai Peh met Tokio. Maar dat kan niet zonder het engagement van de US. En daar is Biden aan de macht. Wat dat betekent hebben we gezien in Afghanistan.

  2. Officeel noemt Taiwan “Republic of China”. Het is een overblijfsel van de strijd tussen de Chinese communisten van Mao en de door het westers gesteunde republikeinen van Chiang-Kai Shek. Deze laatsten zochten hun toevlucht op het eiland Formosa, nu Taiwan. Formosa zo genoemd door de Portugese kolonisten. Volksrepubliek China, m.a.w; Mao, heeft Taiwan altijd als een ‘afgescheurde’ provincie beschouwd. Maar heeft het nooit aangedurft he eiland aan te vallen omwille van de ‘Amerikaanse paraplu’. De vlotheid waarmee het Westen onder leiding van de VS Afganistan verlaten zou Xi wel eens op andre gedachten kunnen brengen. Ons belang? Taiwan is dé chipfabrikant van de wereled!

  3. Het leger van Taiwan is numeriek niet in staat om China te verslaan,maar ze zullen hun vel zeer duur verkopen en dit in tegenstelling tot het Afghaanse,dat zich zonder slag of stoot overgaf aan de Taliban of ging lopen.Miljarden dollars werden door de US en de NAVO in de Afghaanse strijdkrachten gepompt.België 78 miljoen euro terwijl het Belgische leger palliatief is alhoewel onze ministers het tegendeel beweren!Veel van mijn ex collega’s en ikzelf hebben daar wel een andere mening over!De Amerikanen hebben bij hun bondgenoten in de regio veel van hun pluimen verloren vanwege hun desastreuze aanpak door de Biden administratie in Afghanistan!America is back…

Plaats een reactie

Delen