Mali beschuldigt westen van mislukte militaire staatsgreep te hebben gesteund

shutterstock

Uncategorized

Jihadisten doden 51 burgers in Mali

Sonja Dahlmans

In het noorden van Mali hebben jihadisten 51 burgers gedood. Hun huizen werden geplunderd en in brand gestoken. Het vee werd in beslag genomen. Dit alles gebeurde zondag in de dorpen Karou, Ouatagouna en Daoutegeft nabij de grens met Burkina Faso.

De aanvallers kwamen op motorfietsen de dorpen binnen en overrompelden de inwoners. De jihadisten hebben ook telecommunicatie-infrastructuur vernield, zodat contact met de dorpen bemoeilijkt wordt. Het West-Afrikaanse land vecht al sinds 2012 tegen jihadistische opstandelingen. Groepen gelieerd aan al-Qaeda en IS voeren een jihad in Mali. Nog niemand heeft de aanvallen opgeëist. Ondertussen werden in Burkina Faso twaalf troepen gedood in het noordwesten van het land. Ook dit gebeurde afgelopen zondag. Het zou bij deze aanslag gaan om een vergeldingsactie. Eerder werden twee jihadistische leiders door de krijgsmacht onschadelijk gemaakt.

Mali is een overwegend islamitisch land met een kleine christelijke minderheid. De grondwet respecteert de vrijheid van religie en de staat is seculier. Sinds de opkomst van het jihadisme in het land, plaatste Open Doors het op de achtentwintigste plaats op de jaarlijkse rangschikking christenvervolging. Ook Burkina Faso is een overwegend islamitisch land dat door Open Doors op de tweeëndertigste plaats wordt gezet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Jihadisten doden 51 burgers in Mali”

Plaats een reactie

Delen