Minister Tinne Van der Straeten. Foto Photonews.

Minister Tinne Van der Straeten. Foto Photonews.

Uncategorized

Jong Groen-lid maakt brandhout van gascentrales-plan Tinne Van der Straeten (Groen)

/

De kernuitstap staat onder druk. Tegen 2025 wil ons land geen kernenergie meer produceren, maar na de jongerenpartijen van Open Vld en CD&V wordt die kernuitstap nu ook bij de jongerenpartij van Groen in vraag gesteld. De productie van kernenergie stoot immers nauwelijks CO2 uit, terwijl de geplande gascentrales van minister Tinne Van der Straeten dat veel meer doen.

Momenteel is de meerderheid van de energie die in België gebruikt wordt afkomstig van kernenergie, een vorm van energie die klimaatneutraal is en dus weinig tot geen CO2 uitstoot. Toch wil minister van Energie Tinne Van der Straeten de productie van kernenergie in ons land zo snel mogelijk stil leggen en vervangen door gascentrales en meer hernieuwbare energie.

Maar lang niet iedereen lijkt achter die plannen van de Groen-minister te staan. Zo zouden miljarden overheidssteun nodig zijn voor de gascentrales en stoten die bovendien veel meer CO2 uit dan kerncentrales. Ook binnen de jongerenpartij van Groen bestaat er blijkbaar onenigheid over het beleid van minister Tinne Van der Straeten. Jong Groen-lid Andreas Nuyts schreef een stuk in De Wereld Morgen, waarin hij brandhout maakt van de plannen van de Groen-minister.

Volgens Nuyts legt de minister de focus verkeerd door alleen te streven naar hernieuwbare in plaats van ook klimaatneutrale energie, waardoor onze energieproductie net meer CO2 zal uitstoten. “Gascentrales verbranden fossiel aardgas en stoten daarbij CO2 uit en zijn dus noch hernieuwbaar, noch klimaatneutraal”, aldus het Jong Goen-lid. De gascentrales in ons land zouden naar schatting 720.000 ton CO2 per jaar uitstoten, het equivalent van 2,3 miljoen transatlantische vliegtickets per jaar of de jaarlijkse uitstoot van 400.000 pendelaars.

Daarom pleit hij voor het openhouden van enkele kerncentrales, eerder dan het bouwen van nieuwe gascentrales. Dat is goedkoper én stoot minder CO2 uit, klinkt het. “Als we dit vanuit het algemeen belang bekijken, is het veel zinniger om de centrales 4 jaar langer open te houden en intussen dezelfde hernieuwbare productie te bouwen die men nu verwacht; dan hebben we tweederde minder gascentrales nodig en stoten we veel minder CO2 uit”, klinkt het. “Twee kerncentrales kunnen zorgen voor een constante klimaatneutrale energieproductie die aan een deel van de energievraag kan beantwoorden.”

https://redactie.palnws.be/2021/07/jong-vld-en-jong-cdv-verzetten-zich-tegen-sluiting-kerncentrales/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




22 gedachten over “Jong Groen-lid maakt brandhout van gascentrales-plan Tinne Van der Straeten (Groen)”

  1. Wat zal almachtige Almaci nu doen?
    De jongerenafdeling die blijkbaar veel slimmer is dan de eigen ministers ook Calvo 8erna naar Holland sturen??? Benieuwd wat de groene maffioso hun volgende stap is? Beste stap zou zijn terug naar school en de jongerenafdeling de federale laten overnemen. Meteen ook voor de andere Vlaamse minipartijtjes die de Vlaming weer maar eens verkocht hebben…

  2. Eindelijk zou ik zeggen ze raakt stilaan verstrikt in haar eigen leugens zo heeft ze het nooit over de echte kostprijs en de vergoedingen die worden betaald wanneer deze centrales af staan ook in 2030 zou voor de burger gas niet meer voorradig zijn omwille van de uitstoot dus een gascentrale heeft dit probleem dan duidelijk niet nu dit zijn zeer grote beslissingen voor de toekomst die een partij met amper 10% mag uitvoeren wel zeer democratisch al eigenen zij dit zichzelf toe misschien moet u in Knack maar eens het opinie stuk van J M Dedecker lezen want vele nieuwe innovatie is helemaal niet zo milieuvriendelijk als voorgesteld zo weet men met de wieken van windmolens blijkbaar vandaag geen blijf en stapelt deze afvalberg zich op recyclage blijkt tot op vandaag onmogelijk even eerlijk blijven aub

  3. Zouden er dan toch mensen met enige intelligentie bij Groen/Ecolo zijn, die ietjes dieper kunnen nadenken over de impact van kernenregie en gascentrales en dan ook bereid zijn om de financiële resultaten m.b.t. het klimaat kunnen bekijken?

  4. In Engeland bouwen ze kerncentrales, die ondanks alle negatieve berichtgeving in onze media, wel degelijk zullen afwerken.
    Ik las dat men daar denkt aan waterstof productie met overtollige enrgie, misschien is dat een beter idee dan het bouwen van gascentrales.
    Dus ipv een tekort te creëren en dat op te lossen door gascentrales te bouwen, hou de 2 kerncentrales open en maak waterstof indien overschot.

  5. Als die nu al zien welke onnozele ideeën er bij Groen rondgaan ziet het er slecht uit voor de toekomst van Groen. Niet dat dat erg is maar ondertussen kunnen ze door de vivaldi idioten toch veel schade aanrichten enkel om een pornosterren liefhebber in het zadel te houden.

  6. Een belangconflict.
    Het zou iets te maken kunnen hebben met het feit dat Van der Straeten een advocatenkantoor oprichtte genaamd ‘Blixt’ met een man genaamd Tim Vermeir die volgens zijn blog werkte voor ‘een aantal belangrijke spelers op de aardgasmarkt’, waaronder Wingas, een dochteronderneming van de Russische gasreus Gazprom, en Distrigas, eigendom van Eni.

  7. Inderdaad zijn vele van die groene initiatieven niet zo milieu vriendelijk dan dat de Groene eco-bobo’s het willen laten overkomen! Alleen hebben zij er een dogma van gemaakt en daar willen ze onder geen beding van afstappen eigenwijs als ze zijn. Alles moet elektrisch of via herlaadbare batterijen maar daar is veel elektriciteit voor nodig en die moet geproduceerd en betaald worden . Er is maar één die dit zal betalen en dat is de verbruiker maar voor de eco-bobo’s is het normaal dat je duur betaald !Het is ten slotte voor het milieu en om u te sparen van verzengende hitte ’s ,zond vloeden en orkanen die de halve wereldbol naar de maan of liever de zon blazen. Het is maar of je het wil geloven! Terloops,de laatste weken nog een De Boosere over het grondwater horen jammeren of dat gat in de ozonlaag hoe zit dat daar nu mee eigenlijk…

  8. Ze zijn inzake kernenergie stilaan allemaal de bocht aan het nemen.
    Jaren zijn verloren gegaan.
    België stond in de jaren 70-80 aan de top inzake nucleaire know-how.
    Verhofstadt heeft dit allemaal verknoeid.
    Binnen enkele jaren gaan ze allemaal vergeten zijn dat ze ooit voor een kern-uitstap gepleit hebben.

  9. Ze willen, zeker bij Groen, een quotum halen van het aantal vrouwen in topfuncties. Het is duidelijk dat het kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit. Het enige dat de groenen ooit bereikt hebben is belasting op scheermesjes. Voor de rest maken ze van allen een puinhoop. Zie maar eens naar Zwijndrecht waar al jaaaaren een groene burgemeester is en ze trots zijn op hun lage personenbelasting dankzij de bedrijven die blijkbaar vrij de boel mogen vervuilen.

  10. Zou iemand mij nu eens kunnen uitleggen hoever het staat met het onderzoek naar die sabotage in de centrale van Doel, een aantal jaren geleden? Slechts een klein aantal personeelsleden hadden toegang tot de beveiligde sabotageplek. Norma

  11. Ecolo en Groen zijn in Het Brussels Gewest tegen een optimalisering van de Ring want dat zou meer auto’s aantrekken.
    Terzelfdertijd zijn ze ook in het Brussels Stadsbestuur wel akkoord om op de Heizel onder andere een Shopping Center te bouwen in kader van Neo1 een prestige project van de PS.
    als je hun redenering volgt gaan de bezoekers van dat Center te voet of met het openbaar vervoer komen.
    Dockx het andere shoppingcenter op een paar kilometer van de Heizel bewijst het tegendeel

  12. In de plaats van de gas op te stoken in nieuwe gascentrales beter ineens gebruiken voor de verwarming van onze woningen en/of als brandstof voor ons wagenpark, het rendement zal op die manier veel hoger liggen dan er eerst elektriciteit mee te maken, met alle verliezen onderweg….maar dat zal te simpel en te goedkoop zijn…. mijn gedacht maar 😇

  13. Goed dat je dat nogmaar eens ophaalt Hendrik, de meesten waren het al vergeten. Wanneer krijgen we daar klaarheid in en wie wordt de vinger gewezen?
    Zo ook dat de kunstige katten-gooier in het stadhuis van Antwerpen opeens kort en klein werd geslagen door een extreme… (zelf invullen). Hebben ze nu eindelijk de dader kunnen vatten?

  14. Tinne’s kernzwans is aan het zieltogen. Het gezond verstand heeft gezegvierd al moet het komen van nuchtere klimaat-jongeren. Wat wordt het volgende miskleum van die groene kwiebels? We hadden gehoopt op verbetering nu dat Kalfo bij onze noorderburen aan het ‘studeren’ is, maar helaas! Meer taxen en belastingen, dat weten we reeds (en dat is totnogtoe stillekes gebeurd, zoals het terugbrengen van de zwart-gesluierde isis-terroristische vrouwen) maar zijn er nog andere zulke dergelijke nonsens op komst? Hoelang zal die puber-partij nog haar idiote ideen kunnen verkondigen en opdringen? Tot in 2024? Amaai, hou je vast!

Plaats een reactie

Delen