Uw Mening: helft PAL NWS-lezers gaat volgende week naar IJzerwake

De IJzerwake van 2021. Photo News

Uncategorized

Meer dan 2.000 aanwezigen op IJzerwake: “V-partijen moeten samenwerken”

Ruben Notteboom

Na een lang coronajaar vond de IJzerwake opnieuw plaats in Diksmuide. De voorzitter van IJzerwake, Wim De Wit, en de voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, Hugo Maes, hekelden de Belgische aanpak van het coronavirus. Ze waarschuwden ook voor een verdere islamisering en riepen op tot meer vrijheid voor Vlaanderen. Ten slotte vinden ze dat de V-partijen moeten samenwerken.

De IJzerwake is een jaarlijkse manifestatie die focust “op samenwerking tussen Vlaamsgezinden, vrede en Vlaams zelfbestuur.” Dit jaar stond het thema vrijheid centraal. “Vrijheid was lange tijd een heel vanzelfsprekend iets,” staat op de website te lezen. “Vrij kunnen gaan en staan waar je wil. Samenkomen met wie je wil en wanneer je dat wil, vrij en vrank je mening kunnen zeggen en schrijven over van alles en nog wat. En toen kwam corona. Met vrijheidsbeperkingen die soms verder gingen dan wat gedurende de oorlogsjaren gold.”

“We worden bedreigd door twee andere virussen: het Belgische virus en het virus van de islamisering”

Verschillende Vlaamsgezinde organisaties waren aanwezig op de IJzerwake.

De lockdown en vele coronamaatregelen zijn zwaar voor vele Vlamingen. Dat is voorzitter Wim De Wit niet ontgaan. “Het coronavirus is stilaan onder controle,” zo opende de voorzitter van IJzerwake zijn speech. “Dat geeft ons de kans om vandaag opnieuw een fysieke IJzerwake te organiseren, met als thema: “Vrijheid voor Vlaanderen”. Maar deze vrijheid wordt in hoge mate bedreigd door twee andere virussen: het Belgische virus en het virus van de islamisering. Het is onze gemeenschappelijke opdracht deze virussen met alle mogelijke middelen te bestrijden. Dat is uw plicht, dat is mijn plicht, dat is onze plicht!”

Wim De Wit refereert in zijn speech aan de veroordeling van enkele Voorpostleden, omdat ze een spandoek hadden uitgerold waarop “Stop Islamisering!” te lezen stond. “De islamisering bedreigt onze manier van leven, geholpen door het Belgische regime dat de vrijheid van meningsuiting fnuikt, niet alleen voor wie met een spandoek in Mechelen voor islamisering wil waarschuwen, maar gemakshalve tegen alles wat Vlaams en rechts is,” klinkt het. Hij vindt dat “islam en democratie niet kunnen samengaan” en het een “recept voor een ramp, voor een dictatuur en voor de ondergang van onze vrijheden” is.

Voorzitter van IJzerwake heeft geen vertrouwen in de verkiezingen van 2024

Verder vindt De Wit dat België geen meerwaarde is voor Vlaanderen of Wallonië. “Dat heeft de aanpak van Covid-19 en de recente overstromingen bewezen.” Hij sprak ook over de verkiezingen van 2024, waar hij geen vertrouwen in heeft. Enerzijds vreest hij dat ze misschien niet eerlijk zullen verlopen. Anderzijds vraagt De Wit zich af of de Vlaamse partijen wel een Vlaams front zullen vormen, dat front wel macht zal krijgen en hoe de internationale gemeenschap zal reageren. “Een grote staatshervorming in 2024 dan maar ? Vergeet het,” besluit hij. “Wij staan en gaan voor niets minder dan voor een onafhankelijke Vlaamse republiek, die enerzijds haar toekomst in een verenigd Europa van onafhankelijke volkeren naar eigen inzicht gestalte geeft én anderzijds blijft aansturen op een hereniging met Noord-Nederland!”

De voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, Hugo Maes, gaf ook een speech. Net zoals De Wit is hij ontevreden over de Belgische aanpak van het coronavirus. Daarnaast begrijpt hij niet dat Annelies Verlinden (CD&V) en David Clarinval (MR) een dialoogplatform willen om te praten over “de toekomst van het Belgisch federalisme”. “Alle trucs van de foor worden aangewend tot en met het degraderen van de legitiem verkozen parlementaire vertegenwoordiging en dat alles om het terminaal misverstand van 1830 in de steigers houden,” vindt hij.

“De V-partijen moeten samenwerken,” vindt Hugo Maes

Verder roept hij op tot een Vlaamse natievorming, wat volgens hem niet moeilijk is. “We hebben al een parlement en regering, een hoofdstad, landsgrenzen, een vlag, hymne en autonome bevoegdheden. We maken wetten, beheren tot een beperkt bedrag ons geld en zijn dus al aardig op weg.” Het enige wat volgens hem nog ontbreekt, is eenheid. “We hebben een kwalijke traditie van verdeeldheid en tweedracht,” vindt Maes. De V-partijen moeten daarom een “rationeel strategisch plan ontwikkelen om juridisch, administratief en diplomatiek adequaat de onafhankelijkheid voor te bereiden. Zij beschikken over voldoende middelen, mensen, kennis en legitimiteit.”

Ten slotte roept hij de Vlaamse partijen op om hun verschillen op zij te schuiven en eerst te focussen op een onafhankelijk Vlaanderen, om daarna de verschillen uit te vechten. “De tijd waar Frans Van Cauwelaert ooit schreef dat Vlamingen geen onderdrukt volk maar een ziek volk waren, moet vanaf nu definitief voorbij zijn. Wat was die ziekte volgens hem? Een gebrek aan durf. Nu moeten we doorgaan tot de eindmeet,” besluit Maes.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Meer dan 2.000 aanwezigen op IJzerwake: “V-partijen moeten samenwerken””

  1. V-partijen moeten samenwerken (sic). Amen. Er is een probleem: Een van die zogenaamde V-partijen is een fake V-partij die liever samenwerkt met de PS en koketteert met het Belgisch establishment. Of is het misschien toeval dat N-VA en OVLD elkaar opvrijen in de Vlaamse regering en functioneren als loyale vazallen van de Franstalige elite. Wie water met vuur probeert te verzoenen is niet realist.

  2. Laat eerst de verkiezingen plaats vinden en zien waar we geraken.Zolang we maar 50%van de Vlamingen bereiken zal er niets veranderen en na 2024 is het voorbij voor Vlaanderen daar de vivaldioten alle nieuwkomers zullen regulariseren om als nieuw kiesvee te gebruiken,die begrijpen toch niets van onze tweestrijd,die willen alleen maar geld,van waar het komt is hun zorg niet,zolang ze maar naar hun afkomst land kunnen reizen en gebruik maken van Visa of een bankkaart,gesponsord met Vlaams geld.

  3. Een taak voor de Vlaamse Volksbeweging om de voorzitters van NVA en VB op te nemen in hun bestuur en ze als sprekers te laten optreden voor gans Vlaanderen. Geef De Wever en Van Grieken een erevoorzitter-plaats in hun partij, na eerst een stap opzij te zetten.

Plaats een reactie

Delen