Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Meer dan 3.000 openstaande jobs in de horeca

Wijnand Meeus

Er staan momenteel meer dan 3.000 jobs open in de horecasector. Vlaams minister voor Werk en Sociale Economie, Hilde Crevits (CD&V), heeft nu samen met de sector een actieplan opgesteld om het probleem aan te pakken. “Voor extra opleidingen in de horeca trek ik nu enkele miljoenen uit”, laat de minister aan Belga weten.

De belangrijkste oorzaak van het tekort ligt nog altijd bij corona, al zocht men voordien ook al naar personeel. “We waren al op zoek naar mensen voor corona, maar dan is er tijdens de crisis twee keer een periode van lockdown geweest die maakt dat er heel veel mensen vertrokken zijn naar andere sectoren en die komen niet terug”, zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe. “De nood is urgent nu. Drie op de vier horecaondernemers geeft in een bevraging aan dat ze echt op zoek zijn naar mensen. 52 procent zegt dat ze een extra sluitingsdag overwegen. Dit kan een ander landschap teweegbrengen.”

Horeca Vlaanderen, opleidingsinstituut Horeca Forma, de uitzendsector, VDAB, de koepel van de Syntraopleidingen en minister Crevits zaten woensdagmiddag rond de tafel om oplossingen te zoeken. Hilde Crevits wil het komende halfjaar meer dan duizend mensen opleiden voor de horecasector. Dat zijn er 440 meer dan de voorbije jaren. “Veel meer dan vandaag het geval is, willen we heel laagdrempelig opleidingen aanbieden”, klinkt het bij Crevits. “Om enerzijds mensen die niks met horeca te maken hebben toch naar die sector te brengen en anderzijds ook veel meer opleidingen te krijgen voor mensen die al actief zijn in de horeca.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

8 gedachten over “Meer dan 3.000 openstaande jobs in de horeca”

  1. Goede verloning en arbeidvoorwaarden zijn de redenen waarom mensen een bepaalde job willen doen en dat zijn nu twee dingen die de horeca niet te bieden heeft. Ook het gesol met jobstudenten, vooral aan de kust (in ’t verleden?), geeft de horeca geen goede reputatie. Op 1 punt hebben ze gelijk, een werkuur kost teveel maar dat geldt voor alle sectoren.

  2. Dat ze eerst beginnen met de vals spelers op te kuisen in de Horeca . Ik zeg niet dat iedere horeca fout is !!! Maar ga maar eens werken op een tiental km van huis ,met gesplitste uren , tussendoor 2,5 h vrij ,dan weer beginnen tot wanneer de Baas zegt dat ge naar huis mag. Teveel uren gewerkt, maar ja , je hebt een bedienden contract ,geen overuren dus . Waar de BAAS u het min betaald ,zeker als je een getinte huidskleur hebt . U 4/5 inschrijft maar 6 op de 7 MOET werken . De ecocheques in eigen zak steekt daar ,het personeel er zelf geen weet van heeft dat ze het moeten krijgen en er recht op hebben .Met de Gentse feesten van s’morgens tot het einde in de nacht 7/7 op moeten blijven ,en dat tot de feesten gedaan zijn, maar ze krijgen er dan wel 100 EURO meer voor . En zeg me niet dat het niet waar is . mijn dochter heeft in de horeca gewerkt 1ste geval van het antwoord , pleegzoon 2de geval Hebben gelukkig nu al ander , eerlijk werk . En zo worden er nog dagelijks mensen misbruikt in de Horeca . ZOU U KIEZEN VOOR ZO EEN JOB ?

  3. Men zal in de sector ook moeten overwegen voor een degelijke verloning.
    Net zoals men dat ik de bakkerij zou moeten doen. Als bakker (werknemer op rust) weet ik waarover ik spreek.

Plaats een reactie

Delen