Uncategorized

Meeste besmettingen bij Brusselse jongeren van 10 tot 19 jaar, heropening scholen in gedrang

Wannes Neukermans

De leeftijdsgroep van 10-tot 19-jarigen is in Brussel uitgegroeid tot de groep met het grootste aantal positieve gevallen. Dat meldde Inge Neven, het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, dinsdag. Slecht nieuws, zeker omdat morgen het schooljaar terug begint. Indien de vaccinatiegraad niet snel wordt aangezwengeld, vreest Neven dat er weer veel klassen zullen moeten sluiten.

Morgen start er in Brussel meteen een sensibiliseringscampagne om ouders en kinderen te overtuigen alsnog een vaccin te nemen. Alle kinderen boven de twaalf krijgen een brief waarin ze uitleg krijgen over de mogelijkheid tot vaccinatie. Vanaf 6 september start er een volgende sensibiliseringscampagne met onder meer webinars, een expertenpool en infosessies. Nadien krijgen ouders en kinderen vanaf 13 september de kans om zich in te schrijven voor een prik in een vaccinatiecentrum, een mobiele vaccinatiebus of op school zelf. 

Zelfde situatie als vorig jaar

Neven denkt dat dat broodnodig is: “We moeten zien dat we niet in dezelfde situatie als vorig jaar belanden. Toen waren we elke keer ongeveer een maand na de start van de vakantie veel klassen aan het sluiten.” De maatregelen voor besmettingen in scholen zijn al bekend: In de lagere scholen moet de besmette persoon in isolatie en worden de andere leerlingen door hun leeftijd als laagrisicocontacten gezien. Bij meerdere positieve gevallen kunnen klassen wel volledig sluiten.

Het secundair onderwijs volgt dezelfde regels als volwassenen in het dagelijkse leven. Bij een nauw contact van meer dan 15 minuten wordt een persoon aanzien als hoogrisicocontact. In de Brusselse scholen, waar een mondmasker verplicht is, zal de schoolarts verder beslissen hoe hoog het risico is en of klassen zullen sluiten. Een hoogrisicocontact dat gevaccineerd is, hoeft enkel een negatieve test op dag één voor te leggen en mag dan terugkeren naar school. Personen die niet gevaccineerd zijn, moeten in quarantaine en moeten zich laten testen op dag één en zeven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

14 gedachten over “Meeste besmettingen bij Brusselse jongeren van 10 tot 19 jaar, heropening scholen in gedrang”

  1. Blijkbaar snappen of geloven die mensen niet dat een inenting effectief helpt tegen ziek worden na een besmetting met het coronavirus. En weten ze ook niet dat het virus sneller zal uitsterven als een groot deel van de bevolking ingeënt wordt.

  2. Brusselse jongeren willen geen vaccin, dus geef ze geen maar zet wel een container blok rond hun woonblokken, waar de politie toch niet meer durft of mag patrouilleren van de Brusselse politiek. Laat ze dan ziek worden en als ze willen geholpen worden, op eigen kosten ttz het geld van het ocmw die ze niet naar hun thuisland meer kunnen opsturen. Genoeg van deze paljassen die op alle vlak het verknoeien voor alle jongeren en verantwoordelijk gaan zijn voor duizenden doden. Of moet het zoals vorige zomer ook weer verzwegen worden zoals de tweede golf?

  3. Maar man toch,aub, laat je toch niet zo meeslepen in dit leugencircus. Laat iedereen vrij van keuze ipv een haatcampagne te steunen. Wat als de’gevaccineerden’morgen plots met bosjes beginnen te vallen? Moeten de ‘andersdenkenden’ jullie dan ook verketteren misschien? Doe toch is normaal zeg.

  4. Jack,ik deel je standpunt.Allemaal opsluiten in het stadion in Molenbeek en afwachten.Ik moet niet besmet worden door een niet gevaccineerde,dat is een misdrijf en als ik sterf wordt het een misdaad.

  5. Moslima’s en dus ook jonge moslima’s mogen geen vaccin laten zetten, want dan moeten ze hun blote arm laten zien en het risico lopen dat een man het vaccin zet. Zoals een moslima zei: “Allah zal mij beschermen”.

  6. Mensen die denken dat het coronavirus een puur verzinsel is van virologen of wie dan ook, zijn echt niet goed bezig en denken fout. Ga het eens vragen in een hospitaal, bijvoorbeeld in dat van Sint-Truiden. Vraag daar eens of ze weet hebben van overlijdens te wijten aan een coronabesmetting. Dan weet je meer. Mensen die denken dat vaccinatie tegen het coronavirus niet helpt, denken eveneens verkeerd. Alleen het feit dat mensen die nu in het hospitaal opgenomen werden wegens een coronabesmetting bijna uitsluitend niet-gevaccineerden zijn, zegt genoeg.

    NB : Ik ben geen adept of bewonderaar van een of andere viroloog of – vreselijke gedachte – Marc Van Ranst. Deze laatste is een aandacht- en ruziezoeker die zich beter wat meer met zijn vak zou bezig houden. Oordeel objectief en ga op feiten af.

Plaats een reactie

Delen