Uncategorized

Michel Vandenbosch (GAIA): “Dierenwelzijn is geen rechts, geen links, geen blauw of geen groen thema”

Wim De Smet

Bij de vorige verkiezingen lanceerde een Brusselse Ecolo-afdeling nog promotie voor het behoud van onverdoofd slachten. Hoe kijkt u daar op terug?

“Ecolo deelde daar pamfletjes uit waarin het moslims eigenlijk aanmoedigde om onverdoofd te blijven slachten en liefst nog zo veel mogelijk. ‘Met Ecolo geen verbod’, was hun boodschap. Wat ik daar dan van denk? (zucht) Die partij probeert gewoon zieltjes te winnen. Ik weet niet goed wat ik daar moet van denken. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar dierenwelzijn zit niet echt in het DNA van groene partijen. Bij hen gaat het vooral om de bescherming van de natuur waarbij ze dieren als soorten beschouwen. Maar dieren, dat zijn individuen. Zij kunnen voelen, zij kunnen lijden.”

“Gelukkig spreekt hun historiek in het voordeel van de groenen. Agalev was destijds een van de eerste partijen die ons volmondig steunde, maar evengoed de Volksunie van Willy Kuijpers. Hij heeft destijds nog mee actie gevoerd met ons. Na Agalev, de Volksunie en de sp.a zijn onze ideeën over dierenwelzijn ook de andere partijen beginnen binnensijpelen. Een partij als CD&V stond niet meteen op nummer 1 in de hitparade als het over engagementen voor dieren ging. Daar hebben de CD&V-jongeren voor een kentering gezorgd. Voormalig jongerenvoorzitter Sammy Mahdi heeft destijds zijn nek uitgestoken in onze strijd tegen de kweek van pelsdieren. De partij heeft toen een bocht van 180 graden gemaakt, ook al pleitte ze fors voor flankerende maatregelen voor de pelsdierkwekers.”

Het valt intussen ook op dat rechtse partijen het steeds vaker voor dierenwelzijn opnemen terwijl linkse partijen vaak moeite hebben om hun allochtone achterban tegen de haren te strijken.

“Dat klopt voor een deel, maar Dierenwelzijn is geen rechts, geen links, geen blauw of geen groen thema. Het is een kwestie van menselijkheid. Sommige partijen, zoals Ecolo in Brussel, verzetten zich tegen dat verbod op onverdoofd slachten met argumenten die zowel wetenschappelijk, ethisch, filosofisch als juridisch nergens op lijken. Daar is maar één verklaring voor: electoraal belang.”

“Dankzij de regionalisering van bevoegdheden, hebben we vandaag drie ministers die verantwoordelijk zijn voor Dierenwelzijn. In Vlaanderen is dat Ben Weyts. Bart De Wever is voor de verkiezingen van 2014 echt gegaan voor een volwaardige Vlaamse minister van Dierenwelzijn. En Ben Weyts neemt zijn bevoegdheid echt wel ernstig. Weyts noemt ons zijn kritische bondgenoot. Ik denk dat dat een juiste omschrijving is. Wie het beleid van Ben Weyts objectief analyseert, moet toegeven dat hij een parcours heeft gereden dat mag gezien worden. Sinds zijn aantreden in 2014 zijn er flinke stappen vooruit gezet. Denk maar aan het verbod op onverdoofd slachten, een verbod op de kweek van pelsdieren en de verplichte kattensterilisatie.”

“In Brussel is Bernard Clerfayt van Défi bevoegd voor Dierenwelzijn. Ook hij is een overtuigd voorstander van een verbod op onverdoofd slachten, wat niet eenvoudig is want in Brussel heb je een heel grote moslimgemeenschap. Zijn voorgangster, Bianca Debaets van CD&V, heeft het ook behoorlijk gedaan. En dan is er Wallonië. Daar wordt de portefeuille van Dierenwelzijn beheerd door minister Céline Tellier van Ecolo. Zij moet zich dringend herpakken want veel gebeurde er daar nog niet. En al zeker niet in vergelijking met haar voorganger, Carlo Di Antonio van CDH, die wél veel gerealiseerd heeft. Maar we moeten ook niet te negatief zijn. De prijzen worden pas aan de eindmeet uitgereikt.”

“Er zijn al duizenden landbouwbedrijven op de fles gegaan en dat is niet de schuld van GAIA maar wel van het vernietigende systeem van massale vleesproductie. Dat systeem jaagt de boeren de vernieling in”

U hebt intussen ook de strijd aangebonden met de industriële vleesindustrie. Maar veel veehouders hebben het vandaag al zo moeilijk, toch?

“Er zijn al duizenden landbouwbedrijven op de fles gegaan en dat is niet de schuld van GAIA maar wel van het vernietigende systeem van massale vleesproductie. Dat systeem jaagt de boeren de vernieling in. Door die intensieve veehouderij leiden heel veel kippen en varkens nog altijd een catastrofaal bestaan. Dieren zijn er slechts nummers en het enige wat telt is dat ze zo veel mogelijk produceren, of het nu om eieren, melk of vlees gaat. Voor het welzijn van de dieren is in de veehouderij nauwelijks plaats. Het wordt hoog tijd dat dat systeem verandert.”

Hoe wil u dat veranderen?

“Er zijn vandaag innovatieve technologieën zoals de productie van kweekvlees waar geen dieren voor geslacht hoeven te worden. Kweekvlees wordt gemaakt op basis van dierlijke stamcellen. Het is een vernuft procedé dat een beetje vergelijkbaar is met het brouwen van bier. De stamcellen worden vermenigvuldigd in grote vaten, net zoals in een brouwerij. Dat is voor mij de toekomst.”

Kweekvlees uit vaten? Mijn appetijt is niet meteen gewekt.

“Wacht maar tot u kweekvlees zal kunnen kopen en proeven. De mensen moeten hun verstand en vernuft gebruiken om aan te tonen dat we in staat zijn om ook dieren een gelukkig leven te gunnen. In de intensieve veehouderij van vandaag laat men dieren geboren worden om ze te kunnen uitbuiten en uitpersen. De gebrade kip die je koopt in de supermarkt of het kippenkraam, dat was eigenlijk een opgefokt kuiken met buikzucht van 6 weken oud dat in zijn eigen uitwerpselen moet liggen, kreupel, met brandwonden aan de poten van de bijtende amoniak. Dat valt op ethisch vlak toch niet meer te verantwoorden? Deze weg leidt ons naar de afgrond. Bovendien, grote vleesproductiebedrijven zoals Aoste leggen zich intussen al toe op de productie van plantaardige voeding. Zij beseffen heel goed dat ze de trein van de toekomst niet mogen missen. Vandaag zijn miljoenen dieren slachtoffer van onze massale vleesproductie die dan nog eens vooral op export gericht is.”

Mag een hobbyboer van u nog zijn eigen kip slachten en verorberen?

“Natuurlijk wel. Dat is niet de prioriteit, toch niet als dat dier een kipwaardig leven heeft gehad en goed verzorgd werd. Daar ligt het probleem echt niet. Het grote probleem is het immense systeem van grootschalige vleesproductie.”

Mogen we, als het van GAIA afhangt, in de toekomst nog wel vlees eten?

“Vlees eten is een gewoonte. Dat wordt de mensen aangeleerd. Het is eigenlijk een kwestie van opvoeding en cultuur. Het eten van vlees zit niet in onze genen. Ik stel nu vast dat er een transitie op gang komt waarbij supermarkten hun aanbod van plantaardig voedsel almaar uitbreiden. Daar is een nieuw koperspubliek voor. En die evolutie zien we ook wereldwijd. Zelfs in landen waar de vleesconsumptie nog toeneemt.”

Lees hier het volledige artikel: “GAIA-kopstuk Michel Vandenbosch: “Dierenwelzijn zit niet echt in het DNA van groene partijen”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

5 gedachten over “Michel Vandenbosch (GAIA): “Dierenwelzijn is geen rechts, geen links, geen blauw of geen groen thema””

  1. Er is dringend wetgeving vereist die “mensenrechten” laat primeren op “dierenrechten” zodat nertskwekers , producenten van ganzenlever; dolfijn show vertoners, leeuwentemmers in het circus, vogelvangers met netten en foorpersoneel dat kinderen op levende paardjes pleziert etc… niet langer nodeloos gebroodroofd worden !

  2. Ja er zijn fatsoenlijke mensen die dierenuitbuiting en mishandeling aan de kaak stellen en anderen , je kunt het vergelijken met de slavernij van vroeger wat indertijd helemaal vanzelfsprekend was en wat nu ervaren wordt als barbaars, het ergste wat je vandaag de dag kan overkomen is geboren worden als dier. Alle wezens zijn bang voor pijn en vrezen de dood, verplaats je in hun situatie en laat hen met rust.
    De liefde voor alle levende wezens is de mooiste eigenschap van de mens (C. Darwin)

  3. De slavenhandelaars werden ook gebroodroofd toen het verboden werd, tijd dat de dieren ook deze bescherming genieten.
    Tenslotte ben jij ook een dier of waan je jezelf beter en slimmer? Loop maar eens zonder kleren of andere kunstmatige hulpmiddelen door de natuur, lang zal je het niet trekken.

Plaats een reactie

Delen