Oman. Foto Shutterstock.

Oman. Foto Shutterstock.

Cultuuroorlog

Moefti van Oman feliciteert Taliban met “overwinning op de indringers”

Ruben Notteboom

De moefti van het sultanaat Oman sprak vol lof over de Taliban en de situatie in Afghanistan. Hij is tevreden en feliciteerde hen met “de overwinning op de indringers.” De moefti is een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving (Sharia) en de hoogste religieuze autoriteit in het land. De Palestijnse terreurorganisatie Hamas feliciteerde de Taliban eerder ook al.

Het zijn de eerste felicitaties vanuit de Golfstaten. Andere regeringen riepen op tot stabiliteit en bescherming, maar Oman vindt een nieuwe Talibanperiode niet erg. “Wij feliciteren het broederlijke Afghaanse moslimvolk met (…) hun overwinning op de indringers”, verklaarde Ahmad bin Hamad al-Khalili op Twitter volgens Belga.

Taliban grijpt voor het eerst sinds 1996 de macht

De jihadistische terreurorganisatie de Taliban begon in mei het offensief om het land terug te veroveren, toen het nieuws kwam dat buitenlandse troepen zich zouden beginnen terugtrekken. Eenmaal het zover was, duurde het slechts tien dagen en het hele land was onder controle van de Taliban.  

 De Taliban kwam in 1996 voor het eerst aan de macht, tot ze verdreven werden door de VS in 2001. Ze legden strenge Shariawetten op. Vrouwen werden zwaar onderdrukt; zo werd de boerka verplicht, mochten ze niet studeren of werken, mochten ze niet buitenkomen zonder man… Dagelijks werden er mensen geëxecuteerd en gemarteld in het openbaar, er werden mensen gestenigd…

Talibansympathisanten gemotiveerd om hier aanslagen te plegen?

Die herinneringen zijn nog niet weg. De angst voor de Taliban is groot. Mensen proberen wanhopig weg te vluchten en probeerden zich vast te klemmen aan de buitenkant van opstijgende vliegtuigen. Er doen verschillende beelden de ronde van mensen die van hoog in de lucht naar beneden vallen.

Daarnaast heerst de angst dat dit consequenties zou kunnen hebben voor ons. In Antwerpen, bijvoorbeeld, woont een diverse Afghaanse gemeenschap. De angst is groot dat het conflict naar hier geïmporteerd zou kunnen worden. Daarnaast is de kans op een nieuwe vluchtelingenstroom reëel. Ten slotte rijst de vraag of Talibansympathisanten hierdoor geïnspireerd kunnen raken om aanslagen te plegen, zeker nu de eerste belangrijke islamitische leider de Taliban gefeliciteerd heeft.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Moefti van Oman feliciteert Taliban met “overwinning op de indringers””

  1. Dat is nu net één van de bedoelingen van de Taliban, nl. dat hun aanhangers als vluchtelingen naar hier komen. En ondertussen zitten er al duizenden in Antwerpen. Versterking volgt !

Plaats een reactie

Delen