Binnenland politiek

N-VA Kamerleden vragen meer veiligheid en strengere straffen tegen geweld in asielcentra

Wannes Neukermans

N-VA Kamerleden Darya Safai, Theo Francken en Yoleen van Camp vragen in een brief meer aandacht voor veiligheid in de collectieve opvangcentra van Fedasil. Dit doen ze omdat uit cijfers blijkt dat het geweld binnen deze centra jaar na jaar stijgt.

Uit cijfers blijkt dat er in 2019 746 incidenten met geweld geregistreerd werden. In 2020 liep dat aantal zelfs op tot 871. Het aantal vechtpartijen in asielcentra steeg van 50 in 2019 naar 131 in 2020. Daarnaast kon er uit de cijfers die Safai opvroeg vastgesteld worden dat het aantal gevallen van seksuele agressie in 2020 steeg van 36 naar 43 gevallen.

Maatregelen nog onvoldoende ontradend

Tijdens de vorige legislatuur werden door toenmalig staatssecretaris voor Migratie (Theo Francken) al enkele maatregelen ingevoerd ter voorkoming en tot sanctionering van dit geweld. Zo kregen de opvangcentra de bevoegdheid om nieuwe en strengere straffen uit te delen. Volgens N-VA werkt de sanctie ’tijdelijke uitsluiting van het recht op materiële opvang’ nog onvoldoende ontradend.

Tijdens de bespreking in de Kamercommissie van 18 juni 2021 bevroeg Theo Francken staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) naar een interne inspectie die plaatsvond in Nederlandse asielcentra. In Nederland worden asielzoekers met psychische problemen of asielzoekers die overlast bezorgen overgebracht naar twee mogelijke asielcentra, met name de intensief begeleide opvang en de handhaving en toezichtlocatie. Hiermee zorgt men ervoor dat mensen met psychische problemen beter worden begeleid en de overlastbezorgers veel beter van nabij worden opgevolgd zodat er zich in de reguliere opvang minder problemen voordoen ten aanzien van de andere bewoners. De N-VA Kamerleden vragen dan ook om kordaat op te treden tegen elke vorm van geweld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “N-VA Kamerleden vragen meer veiligheid en strengere straffen tegen geweld in asielcentra”

  1. Uiteraard terechte vragen, niemand zal zal dat ontkennen.
    Maar in alle eerlijkheid N-VA, welke andere Vlaams-nationale partij kaart al lang dit probleem aan? En vraagt de nodige maatregelen.
    Misschien toch de allerhoogste tijd om de koppen eens samen te steken, met een broodnodige samenwerking tot gevolg.

  2. Vechtpartijen en seksuele agressie in de asielcentra ??? Meer veiligheid en strengere straffen vraagt N- VA, wat een slap gebleit van die gasten. Gewoon heel dat ruziemakende zootje terug naar hun land sturen is de enige oplossing.

Plaats een reactie

Delen