Brussels , 20/07/2021 Consultation Committee charged with the lock-down measures taken during Covid-19 pandemic . Pix : Jan Jambon (photo by Frederic Sierakowski / Pool / Photonews

Uncategorized

Na federaal mondmaskerfiasco legt Vlaanderen zelf voorraad aan

Wannes Neukermans

De Vlaamse regering legt voortaal zelf een strategische stock mondmaskers aan voor mogelijke epidemieën. Dat doen ze na het federale debacle rond de voorraad mondmaskers in de eerste maanden van de pandemie.

Het fiasco van de vernietigde mondmaskers leidde er in de eerste maanden van de pandemie toe dat het dragen van een mondmasker lange tijd niet verplicht was. De Vlaamse regering heeft toen beslist om zelf mondmaskers en ander beschermingsmateriaal te kopen. Sinds het begin van de coronapandemie kocht Vlaanderen voor bijna 42 miljoen euro aan persoonlijk beschermingsmateriaal aan, waarvan 30,1 miljoen euro besteed werd aan mondmaskers.

Volgens de regering-Jambon voorziet Vlaanderen nu zichzelf in beschermingsmateriaal; het legt een permanente strategische voorraad aan. Het gaat om 16 miljoen chirurgische mondmaskers, 2,25 miljoen FFP2-maskers, 7,5 miljoen handschoenen en 750.000 schorten. Voor het bepalen van die aantallen is gekeken naar de piekmaand in de coronacrisis. Voor handgels bestaat er voldoende binnenlandse productie, onder meer dankzij de jeneverbrouwers, waardoor een noodvoorraad niet nodig is. Bovendien is dat een zeer brandbaar product, waardoor opslag moeilijker is. Dat kost de Vlaamse regering de komende tien jaar alvast 15 miljoen euro.

Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maken zich sterk dat ze de vervaldatum van de stock in de gaten zullen houden en het beschermingsmateriaal op basis van die datum zullen vervangen. Daarbovenop worden de Vlaamse zorg- en welzijnsvoorzieningen verplicht een noodvoorraad aan te houden van drie maanden, waarvoor ze een extra vergoeding krijgen. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen