Navalny. Foto Shutterstock.

Navalny. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Navalny beschuldigd van nieuwe feiten

Ruben Notteboom

De Russische oppositieleider Alexei Navalny riskeert langer opgesloten te worden. Dat meldt The Moscow Times. Momenteel moet hij 2,5 jaar de cel in. Hij zou in IK-2 in Pakrov zitten, hoewel het mogelijk is dat hij al verplaatst is. Dat wordt niet altijd duidelijk gecommuniceerd. Zijn organisatie is nu echter als extremistisch bestempeld. Hij zou nu kunnen vervolgd worden voor “het oprichten van een organisatie zonder winst die de rechten van de burger en hun identiteit schaadt.”

In 2014 werd Navalny vervolgd voor fraude. Zelf beweert hij dat de aanklachten nep waren en het bewijs vervalst, maar hij werd veroordeeld tot een celstraf. Hij mocht op vrije voeten blijven indien hij zich aan enkele voorwaarden voldeed.

Navalny vergiftigd, brak voorwaarden 2014

Eén van die voorwaarden was dat hij zich regelmatig moest melden bij de Russische Penitentiaire dienst. In 2020 werd Navalny echter plots onwel op een vliegtuig. Hij werd overgebracht naar een Russisch ziekenhuis en daarna naar een ziekenhuis in Duitsland. Naar verluidt werd hij vergiftigd met novitsjok. De Russische overheid en FSB worden ervan beschuldigd hem vergiftigd te hebben, maar dat wordt ontkend.

Omdat hij in het ziekenhuis lag, kon hij zich niet melden bij de Russische Penitentiaire dienst. Hij brak dus, weliswaar door overmacht, zijn voorwaarden waardoor hij bij aankomst in Moskou onmiddellijk gearresteerd werd. Hij kreeg in de rechtbank te horen dat hij nog 2,5 jaar in de gevangenis zo moeten doorbrengen.

Tot drie jaar extra cel

Nu wordt Navalny geconfronteerd met nieuwe aanklachten. Navalny heeft volgens het Russische gerecht de burgers ertoe aangezet illegale acties te ondernemen. Daarnaast zou hij deelgenomen hebben aan niet-toegelaten protestacties. Indien Navalny schuldig bevonden wordt, kan hij tot drie jaar extra gevangenisstraf opgelegd krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Navalny beschuldigd van nieuwe feiten”

Plaats een reactie

Delen