GroenLinks-voorzitter Jesse Klaver - Afbeelding: Shutterstock

GroenLinks-voorzitter Jesse Klaver - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Nederland: linkse partijen vormen front bij regeringsformatie, GroenLinks in zee met PvdA

Niels Geerinck

De regeringsformatie in Den Haag schiet moeizaam op. Vrijdag kondigde PvdA en GroenLinks aan samen als één front verder in de formatie te gaan. De regeringsformatie voor de Nederlandse Tweede Kamer duurt al 5 maanden.

Vrijdag kondigden partijvoorzitters Lilliane Ploumen (Pvda) en Jesse Klaver (Groenlinks) aan dat ze vanaf nu samen als één front doorheen de formatie zullen gaan. De formatiegesprekken werden deze week hervat. Tijdens de voorbije weken werd er al initiatief genomen door de twee winnaar van de verkiezingen de VVD van Mark Rutte en de links-liberale D66 met Sigrid Kaag. Het overleg tussen VVD en D66 noemde Kaag eerder al “een aanzet voor een regeerakkoord”. De twee partijen voeren momenteel onderhandelingen met CDA, PvdA en GroenLinks. De twee laatstgenoemden zullen nu dus als één blok onderhandelen.

“Logische stap”

Volgens Ploumen is het vormen van één team met GroenLinks bij de onderhandelingen “een logische stap“. Samen zijn de partijen goed voor 17 zetels van de 150. Jesse Klaver noemde de samenwerking “iets bijzonders”. “Na de verkiezingen is de samenwerking tussen onze fracties inniger geworden. Daarmee zijn ook het vertrouwen en het plezier in de samenwerking toegenomen”, aldus Klaver.

Voorlopig nog geen partijfusie

Waartoe de nauwere samenwerking zal leiden en welke invloed het zal hebben op de formatie, is volgens de partijleiders nog onduidelijk. “Het is een soort onontgonnen terrein waar we instappen”, aldus Ploumen. Of op termijn er een fusie komt tussen de twee partijen is ook nog onduidelijk.

Zo vindt Klaver het niet aan hem of Ploumen om daar uitspraken over te doen. “Die keuze ligt bij de partijen zelf.”, aldus de GroenLinks-voorzitter. Hij benadrukt dat de fracties niet volledig zijn samengevoegd, enkel de onderhandelingsteams zullen samenwerken en gezamenlijk beslissingen nemen in de formatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Nederland: linkse partijen vormen front bij regeringsformatie, GroenLinks in zee met PvdA”

Plaats een reactie

Delen