TikTok - Afbeelding: Shutterstock

TikTok - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Nederland: TikTok voor de rechter wegens inbreuken op de privacy van kinderen

Niels Geerinck

De Nederlandse Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) dagen TikTok voor de rechter. Volgens hen heeft de app zich schuldig gemaakt aan het schenden van de privacy. Er vonden eerder al gesprekken plaats tussen het bedrijf en de Nederlandse schuldeisers maar die verliepen vruchteloos.

Volgens de woordvoerder eisen de twee Nederlandse organisaties een schadevergoeding van 2 miljard euro. TikTok ontving twee maanden geleden al een schadeclaim van 1,5 miljard euro maar ging daar niet op in. Het bedrijf moet zich nu verantwoorden voor de Nederlandse rechtbank.

“We willen dat elk gedupeerd kind een vast bedrag krijgt.”, zo zegt de woordvoerder van de Consumentenbond. Bovenop het bedrag van de schadeclaim wil de organisatie ook nog een extra vergoeding omdat TikTok volgens hen winst heeft gemaakt “over de rug van Nederlandse kinderen” en “de app moet stoppen met het onrechtmatig verhandelen van illegaal verzamelde persoonsgegevens.”, zo voegen ze toe. De Bond wil ook dat alle persoonlijke gegevens van kinderen steeds worden verwijderd na gebruik.

De directeur van de Nederlandse Consumentenbond Sandra Molenaar is niet mals voor TikTok. Volgens haar heeft de app op “schandalige wijze gebruikt gemaakt van soms nog hele jonge kinderen.” Molenaar spreekt van bewuste misleiding van de kinderen en noemt het uitbuiting.

De twee Nederlandse organisaties krijgen bijval van de Europese Consumentenorganisatie BEUC, Terre des Hommes, Platform Bescherming Burgerrechten en Bits of Freedom.

In juni moest TikTok al eens een boete van 750.000 euro betalen nadat de Nederlandse privacywaakhond vond dat er sprake was van schending van privacy.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Nederland: TikTok voor de rechter wegens inbreuken op de privacy van kinderen”

Plaats een reactie

Delen