(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Nederlandse banken en betaaldiensten blokkeren rekeningen van coronacritici

Carl Deconinck

De voorbije maanden hebben meerdere banken en betaaldiensten rekeningen geblokkeerd van mensen en organisaties die volgens hen nepnieuws verspreiden over het coronavirus en vaccinaties. Dat meldt NRC. Experten zijn bezorgd over deze praktijk.

De Nederlandse krant deed een rondvraag en heeft weet van acht invloedrijke internetkanalen die hun rekeningen geblokkeerd zagen.
Onder meer actiegroep Viruswaarheid, de conservatieve uitgeverij De Blauwe Tijger en evangelist Jaap Dieleman horen bij de slachtoffers. Volgens de banken past het weren van dergelijke klanten in “de strijd tegen extremisme“.

Onder meer de Rabobank bevestigt via een woordvoerder geen klanten meer te accepteren die “complottheorieën en andere bewezen desinformatie” verspreiden. Niet omdat complotdenkers de wet zouden overtreden, maar omdat de bank hun acties ziet als “schadelijk”. Ook Triodos Bank weigerde een organisatie zoals Viruswaarheid. Betaaldienst Mollie weigerde vaccin-kritische stemmen zoals Jaap Dieleman, Café Weltschmerz en Blckbx. Al zou dat laatste het gevolg zijn van een “administratieve fout” en zou Blckbx weer geaccepteerd zijn als klant.

Het conservatieve De Blauwe Tijger kreeg problemen met ING toen de uitgeverij door anti-terrorismecoördinator NCTV was bestempeld als “een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën”.

Rol media en NCTV

Zonder bankrekening kunnen de organisaties geen donaties meer ontvangen, vaak hun enige bron van inkomsten. Ook andere financiële handelingen worden zo onmogelijk. Yvonne Willemsen, hoofd veiligheidszaken bij de Nederlandse Vereniging van Banken geeft aan de NRC mee dat het stopzetten van een bestaande rekening niet zomaar kan. Volgens haar zijn banken bang voor negatieve publiciteit, en ze wijst daarbij naar de rol van de media en de NCTV die bepaalde figuren en organisatie kunnen brandmerken.

Velen zien er een hellend vlak in, waarbij enkel nog (politiek) correcte mensen bediend zullen worden. Kritische meningen uiten wordt zo steeds moeilijker. Voor de weblog Geenstijl is het duidelijk: “Stop met deze onzin en laat de interpretatie van de vrijheid van meningsuiting over aan onafhankelijke rechters en niet de meest woke medewerker van de marketingafdeling.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Nederlandse banken en betaaldiensten blokkeren rekeningen van coronacritici”

  1. Hoeveel bewijs is er nog nodig om aan te tonen dat het corona virus (wat ik niet ontken) gebruikt wordt voor andere doeleinden dan enkel de bekommernis voor de volksgezondheid.
    De regerende politici, overheden hebben onze vrijheden al aan banden gelegd, nu gaan de banken daar nog een schepje bovenop doen door mensen/groeperingen die kritisch zijn droog te leggen.
    Zelf zeg en schrijf ik al maanden:de bankfilialen zijn gesloten, enkel open op afspraak, van 18 maart 2020.
    Wat zit daar achter???
    Ondertussen zijn ze enkele weken terug open. We hebben het laatste nog niet gezien in heel deze waanzinnige periode.

  2. En zo schrijdt sluimerend de censuur en vrijheidsinperking met mondjesmaat verder. Naast de overheden en overheidsinstellingen heeft men nu ook de commerciële instellingen kunnen overtuigen de poco-toer op te gaan. Denk maar aan JBC bij ons met hun fameuze gender neutrale jongeren lijn ook al doen de meesten dat uit puur opportunisme .

  3. Dus dit verstaat men vandaag onder vrijheid van meningsuiting men sluit mensen uit haalt hen de grond van onder de voeten en nagelt ze aan de schandpaal alleen maar omdat ze een bepaalde overtuiging hebben eigenlijk onbegrijpelijk want dit gaat over een zeer kleine minderheid en dit dan zo aanvallen dat slaat nergens op dit is volledig overtrokken en onnodig Van Ranst nam ooit de woorden in de mond dit lost zich vanzelf op dus wat is het probleem waar zijn onze democratische rechtsregels gebleven is dit wettelijk wel in orde ?

Plaats een reactie

Delen