Peter R. de Vries. Foto Photonews. © Patrick Van Katwijk 47915221_BSR_AGENCY /Orange Pictures/Photo News - Marengo proces

Peter R. de Vries. Foto Photonews. © Patrick Van Katwijk 47915221_BSR_AGENCY /Orange Pictures/Photo News - Marengo proces

Uncategorized

Nederlandse kamer wil moordonderzoek de Vries “op lager pitje”

Ruben Notteboom

De meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer wil dat het onderzoek naar de moordaanslag op Peter R. de Vries “op een lager pitje” wordt gezet. Ze willen dat demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geen grote of onomkeerbare stappen neemt in het veiligheidsonderzoek.

De Kamer wil eerst een brief met de stand van zaken om een beter inzicht te krijgen in de huidige situatie. Het onderzoek hoeft niet stilgelegd worden, maar moet minder intensief worden gevoerd. Men mag bijvoorbeeld wel nog dossiers aanleggen en informatie verzamelen, maar grote stappen moeten op de lange baan geschoven worden.

Onafhankelijkheid Joustra in vraag getrokken

Het onderzoek wordt geleid door topambtenaar Tjibbe Joustra. Zijn aanpak wordt echter in vraag getrokken. De advocaten van kroongetuige Nabil B., Peter Schouten en Onno de Jong, willen daarom stappen zien om de aanpak te verbeteren.

De advocaten willen een breed en onafhankelijk onderzoek naar de beveiliging van de sleutelpersonen in het zogenaamde Marengo-proces. Dat is het proces naar Ridouan Taghi. Nabil B. en Peter R. de Vries waren kroongetuigen hierin. Verschillende mensen werden al vermoord, waaronder Peter R. de Vries en de broer van Nabil B. Joestra is volgens de advocaten niet onafhankelijk genoeg. Grapperhaus vindt juist van wel. Volgens hem heeft Joustra de juiste kennis en expertise.

Debat over moordonderzoek Peter R. de Vries na zomerreces

De Kamer hoopt volgens de NOS met de uitspraak een signaal te geven dat het beter moet. Na het zomerreces wil de Kamer in debat met Grapperhaus om de aanpak te bespreken. Daarna kunnen maatregelen getroffen worden om de zorgen van de advocaten tegemoet te komen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

5 gedachten over “Nederlandse kamer wil moordonderzoek de Vries “op lager pitje””

  1. Als Nederlander kan ik u bevestigen dat het niets gedaan is met de Kamer(s) in Den Haag. Ze worden immers bevolkt door politici met slechts één doel – van GroenLinks tot PVV – in het comfortabele pluche blijven plakken! Ze lichten u op waar u zelf bij staat. De zaak Peter R. de Vries moet ondanks zijn sterke sympathieën voor álles links, juist op een hoger pitje worden gezet. Maar ja, de opdrachtgevers en daders hebben geen witte (blanke) huidskleur.

Plaats een reactie

Delen