Jacinda Ardern (Shutterstock)

Jacinda Ardern (Shutterstock)

Uncategorized

Nieuw-Zeeland houdt de grenzen dicht tot eind 2021

Carl Deconinck

Nieuw-Zeeland wil corona volledig van de kaart zien verdwijnen en neemt daarom drastische stappen. Nieuw-Zeeland kiest voor verregaand isolationisme en houdt de grenzen dicht tot het einde van het jaar.

De socialistische eerste minister, Jacinda Ardern, zei dat de eliminatiestrategie het beste is om covid-19 buiten te houden en de economie kan blijven draaien. Ze onderlijnde ook dat de nadruk nu moet liggen op de vaccinatie van de inwoners tegen het einde van 2021. “We zijn vandaag simpelweg niet in de positie om volledig te heropenen,” zo vertelde de Nieuw-Zeelandse eerste minister. “Wanneer we bewegen, zal het voorzichtig en doordacht zijn, want we willen met zoveel mogelijk zekerheid en vertrouwen handelen.” Ze gaf mee dat wanneer het land volgend jaar heropend, gevaccineerde reizigers uit landen met een laag risico welkom zullen zijn, zonder quarantaine. Mensen uit landen met een hoger risico zullen 14 dagen in afzondering moeten.

Buitenproportioneel?

Die drastische maatregelen lijken voor veel mensen buitenproportioneel. Nieuw-Zeeland kende weinig last van covid-19. Sinds de problemen begonnen telde het land maar 26 doden op een bevolking van vijf miljoen. De vergelijking die Jacinda Arden maakt met de aanslagen van 11 september zijn overdreven, menen sommige mensen op sociale media. Sebastian Gorka noemde de beslissing “gek”.

Refugees welcome

Toch zijn de grenzen niet voor iedereen gesloten. Enkele weken terug besliste de linkse regering in Nieuw-Zeeland dat heel wat asielzoekers welkom waren op het eiland. Mensen die Australië niet binnen mochten, zouden zo wel naar Nieuw-Zeeland kunnen. Eerder dit jaar werd de wet aangepast zodat asielzoekers meer tijd hebben om hun aanvraag in orde te brengen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Nieuw-Zeeland houdt de grenzen dicht tot eind 2021”

  1. Het Nieuw-Zeeuwse schaap heeft geen enkel idee, het Covid-19 virus zal altijd blijven – corona virussen bestaan al zeer lang. Een neusverkoudheid wordt er door veroorzaakt, de zwijnengriep, SARS, en nu SARS-CoV-2. Naar alle waarschijnlijkheid zal het virus vanzelf afzwakken, mits we normaal (sociaal) verder met elkaar leven. Achteraan huppelende vaccinaties, twee, drie, of honderd keer ingespoten, helpen geen zier, zoals nu meer en meer doordringt.

  2. De vaccinatie zal zijn zoals Van Ranst ooit zei over de mondmaskers: Helpt totaal niets, maar bij sommigen kan het de hersenen rust geven en dan is er niets tegen. En voor de pharma industrie zal het ook rust geven (dividenden…)

Plaats een reactie

Delen