Uncategorized

Nieuwe coalitie (en burgemeester?) op komst in Blankenberge

Wannes Neukermans

In Blankenberge is mogelijk een coalitiewissel op til. Dat blijkt uit een persbericht van de lokale Open Vld, momenteel een oppositiepartij. Via een nieuw decreet kan de partij, met 27,7 procent de grootste van de badstad, opnieuw aan de macht komen. Hierover zal de partij op een ledencongres zondag de plannen voorleggen aan haar leden.

In Blankenberge werken ze sinds april al met een wisselmeerderheid. Dit gebeurde nadat coalitiepartner Vooruit het vertrouwen in burgemeester Dumery (N-VA) opzegde. Dit deden de socialisten omdat ze het beleid van Dumery ‘dictatoriaal en falend’ vonden. Niet veel later raakte het schepencollege van Blankenberge een deel van de bevoegdheden kwijt aan de gemeenteraad. Sindsdien behelpt men zich met wisselmeerderheden.

Mogelijk door nieuw Vlaams decreet

Open Vld Blankenberge meent dat de stad daardoor tot stilstand kwam. Daarom ging de partij gesprekken aan met de huidige meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Vooruit. De reconstructie van die gesprekken en de mogelijke pistes worden komende zondag toegelicht aan de partijleden in een ledencongres. Mogelijk wordt daar beslist over een nieuwe coalitie voor de badstad. 

Een nieuw decreet dat midden juli gestemd is op Vlaams niveau zorgt voor die mogelijkheid. Via een motie van wantrouwen kan de gemeenteraad voortaan een nieuw college aanbrengen. Open Vld neemt daarin het voortouw. “Dat Open Vld Blankenberge een bestuurspartij is die zijn verantwoordelijkheid wil nemen, lijkt geen geheim. Of en hoe de liberalen de vastgelopen coalitie uit het slop zullen trekken, zal echter zondag door de leden van de partij bepaald worden”, zegt fractieleider Björn Prasse. Indien er een nieuwe coalitie aan het roer komt van de badstad, zou grootste partij Open Vld de burgemeester leveren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Nieuwe coalitie (en burgemeester?) op komst in Blankenberge”

Plaats een reactie

Delen