- Moment presse "Vers plus de brigades cyclistes à Bruxelles" avec le bourgmestre Philippe Close et la Secrétaire d'État Bianca Debaets - Persmoment 'Extra fietsbrigades bij Brusselse politiezones' met burgemeester Philippe Close en staatssecretaris Bianca Debaets Brussels Belgium SEPTEMBER 21 2018 pict. by Christophe Licoppe © Photo News

Uncategorized

Nieuwe wapens politie onbruikbaar: geen munitie beschikbaar

Wannes Neukermans

Meer dan vijf jaar na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek zijn er eindelijk honderden nieuwe wapens geleverd aan de Belgische politie: hypermoderne, dure aanvalsgeweren om criminelen met gelijke wapens te kunnen bevechten. Er is echter één probleem: de leverancier die de komende zeven jaar de speciale munitie zou leveren, trekt zich terug. “Nu hebben we nieuwe wapens, kunnen we ze niet eens gebruiken. Hoe dom”, zegt Joery Dehaes van ACV-Politie.

“Dat zegt een en ander over typisch Belgische gebrekkige voorbereiding en het ontbreken van plan-B-scenario’s. Maar vooral moet hier nu snel een oplossing voor gevonden worden, want de wapens werden aangekocht om te politie en de hele samenleving tegen terreur te beschermen”, aldus federaal volksvertegenwoordiger Ortwin Depoortere (Vlaams Belang).

Het gebrek aan munitie roept verscheidene vragen op. “We zijn ondertussen meer dan vijf jaar na de aanslagen. Het valt niet te begrijpen waarom het zo lang heeft moeten duren alvorens de politie kon beschikken over deze moderne oorlogsgeweren. Evenmin begrijpbaar is dat men in 5 jaar tijd geen munitie kon vinden voor deze wapen. Intussen zijn nieuwe aanslagen elke dag mogelijk”, vervolgt Depoortere. “Daarnaast is het zeer de vraag of de betrouwbaarheid van de firma die de munitie zou leveren wel grondig werd gecontroleerd.”

Maar de vraag die zich volgens het Vlaams Belang nu vooral opdringt is deze naar een plan B. “Momenteel worden her en der ladinkjes kogels aangekocht, maar dat is uiteraard geen oplossing. Het valt moeilijk voor te stellen dat het Belgisch leger niet beschikt over .300-munitie. Kan daar geen gebruik van worden gemaakt?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

23 gedachten over “Nieuwe wapens politie onbruikbaar: geen munitie beschikbaar”

  1. Ik begrijp dit niet. De FN SCAR 300 won in 2004 de USSOCOM competie en is ondertussen het standaard combat and assault weapon voor ALLE onderdelen van het Amerikaanse leger. Ook de ABL heeft het (evident) in gebruik. De civiele versie wordt door speciale politie-eenheden over heel de wereld gebruikt. En voor zo’n wapen kan men geen munitieleverancier vinden?
    Of vindt men er geen die ‘geheime commissielonen’ 🤔 wil betalen?

  2. België zoals we het kennen en altijd geweest is. Helaas op de kap van de belastingbetaler en ten koste van de veiligheid van de burgers en de politiemensen zelf. Die plegers van aanslagen en andere gangsters zullen wel zien dat zij wél de nodige munitie hebben voor hun wapentuig…

  3. Dat is begiestan de ene weet niet wat de andere doet wat wil je van een regering die met haken en ogen aan mekaar hangt zo als met de sjoemelpoedel daar hoort men geen woord meer van SOMERS haar leermeester heeft haar goed opgeleid en het doofpottje blijft goed gesloten en de sjoemelpoedel is weg met ons geld ook de nva is niet zuiver in die zaak wanneer gaan de lijken puit de kast vallen als die rotooi van vivaldi is opgeruimd

  4. Doet me denken aan de kanonbestellingen van Flahaut. Die granaten kon alleen een bedrijf uit Wallo leveren. Binnen de NATO had niemand dat type granaten. man man man niets maar dan ook niets marcheert in dit land bij de hoogste belastingen en de hoogste schuldgraad. Zaïre aan de Noordzee.

  5. De FAL’s van het Belgische Leger 7,62mm werden jaren geleden vervangen door FNC 5,56 mm.Vermits er in Belgische Leger een tekort aan zowat alles is zou het mij verwonderen dat deze nog in stock is!

  6. Die wapenlevering,het duurde weer heel lang,zal wss ook wel niet koosjer verlopen zijn.
    De munitieleverancier wilde mss dus niet mee instappen:je beslist zelf aan wie je de ndz commissie stort en ja…de overheid is een heel trage betaler.
    Ook zijn vele overheidscontracten gebaseerd op:verkrijgen voor de meest lage kosten:dan wordt het vlug heel dubieus:zoals bij de aanbesteding van bv:facemasks,weg-en tunnelonderhoud,legeraankopen,…

  7. Alleen de FN SCAR H(eavy) met zwaardere munitie. De “normale” 5.56 NATO aanvalsgeweren in gebruik zijn de Colt M4, Colt M4 A1, H&K 416. Special Operations Forces gebruiken ipv de SCAR H de H&K 417.

  8. Ooit kwam een Vlaams Nationalistische in een naoorlogse Belgische regering ,,,, wat een triestige historie …Bart De Wever…ik kende Uw vader … gij zou wat meemaken .. broer van Gent de schipperaar ook i

  9. Een groot deel van de us special forces gemeenschap is geen fan van de scar varianten. De m4 en varianten zijn van de meeste onderdelen de standaard wapens. Bij de seals worden voornamelijk de h&k 416 gebruikt en als sniper meestal de h&k 417, sr25, mk11 en dergelijke. Helaas heeft de scar een slechte reputatie ginder. Onze special forces gebruiken alle varianten van de scar wel. De mk16, mk17 en mk20

Plaats een reactie

Delen