Sebastian Kurz (Shutterstock)

Sebastian Kurz (Shutterstock)

Uncategorized

Oostenrijk wil Deens asielbeleid kopiëren

Pieter Van Berkel

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (ÖVP) laat weten een voorstander te zijn van het Deense asielbeleid. “De plannen die de Deense sociaaldemocratische regering in het parlement heeft aangenomen, laten een interessante kijk zien op hoe het migratiebeleid op een duurzame manier kan worden beheerd”, zegt hij tegen het Duitse blad Welt.

Denemarken verstrengde zijn asielregels enkel weken geleden. Zo wil het land overeenkomsten sluiten met derde landen in Afrika of het Midden-Oosten om daar asielprocedures uit te besteden. Zelfs indien de beslissing positief is, zou de vluchteling in dit derde land moeten blijven. In geval van afwijzing zou het derde land verantwoordelijk zijn voor uitzetting. Denemarken wil alleen nog vluchtelingen opnemen die via hervestigingsprogramma’s naar het land komen.

De Europese Commissie was erg kritisch voor de Deense plannen. Ze zouden in strijd zijn met EU-wetgeving. Nehammer vindt daarentegen dat de Deense plannen navolging verdienen in zijn land. “In ruil daarvoor zouden deze derde landen enerzijds een geldelijke vergoeding krijgen voor de opvang en anderzijds samenwerking zodat het goed gaat met de economie in deze landen”, aldus Nehammer. De Oostenrijkse christendemocratische minister denkt aan Tunesië en Egypte als mogelijke partnerlanden.

Nehammer uit daarnaast kritiek op de Europese Unie. Hoewel de EU al 20 jaar probeert de asielregels te uniformiseren, verliest ze “in werkelijkheid haar tijd aan debatten over het verdelen van vluchtelingen”, aldus Nehammer.

“Denen hebben gelijk”

De Deense minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Mattias Tesfaye, zelf van Ethiopische origine, verdedigde de wet in het Deense parlement. “We geven zoveel middelen uit aan mensen die helemaal geen bescherming nodig hebben. Het is compleet gestoord”, zei Tesfaye. “En daarna deporteren we ze – als we geluk hebben. Want tegen die tijd zijn ze ingekwartierd in een uitzetcentrum waar ze ons 40.000 euro per jaar per persoon kosten.”

Nehammer, wiens ÖVP samen met de groenen een regering vormt, geeft de Denen gelijk. “De Deense minister van Binnenlandse Zaken heeft gelijk wanneer hij zegt dat Denemarken een verzorgingsstaat is en ervoor moet zorgen dat dit zo kan blijven en dat het systeem niet instort”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Oostenrijk wil Deens asielbeleid kopiëren”

Plaats een reactie

Delen