(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Personeelstekort bij Spoorwegpolitie blijft aanslepen

Pieter Van Berkel

Het personeelstekort bij de Spoorwegpolitie (SPC) blijft aanslepen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Frank Troosters opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Uit de cijfers blijkt dat het aantal personeelsleden dat voorzien is binnen de personeelsformatie in juli 2021 slechts voor 85 procent is ingevuld. “Een lichte verbetering tegenover vorig jaar, maar gezien de jaarlijks toenemende cijfers van geweld en agressie binnen het spoorgebeuren moeten aanwervingen veel sneller gaan”, zegt Troosters. Het directieniveau is wel voor 100 procent ingevuld.

Regionale verschillen

Daarnaast zijn er ook grote regionale verschillen. In Brussel is het personeelskader bijvoorbeeld voor 95 procent ingevuld, maar in Antwerpen is dat bijvoorbeeld maar 78 procent. In Oost-Vlaanderen is er een invulling van 107 procent. In West-Vlaanderen is dat daarentegen maar 52 procent. In Limburg haalt men met 46 procent nog niet de helft. Het allerlaagste scoort Vlaams-Brabant, met slechts 8 procent.

In belangrijke Waalse regio’s als Luik en Charleroi raakt het personeelskader wel vlot ingevuld, met respectievelijk 123 en 131 procent. Andere Waalse regio’s als Namen, Bergen en Luxemburg kampen wel met een personeelstekort.

“Het gebrek aan, of het te lang wachten op bijstand van de Spoorwegpolitie in geval van problemen is een gekend probleem”, zegt Troosters. “De garantie dat reizigers in alle veiligheid de trein kunnen nemen of dat het NMBS -personeel in alle veiligheid hun job kunnen uitoefenen is er niet.”

De oppositiepartij wil dat Verlinden actie onderneemt. “Versneld inzetten op aanwervingen en investeren in gedegen opleidingen binnen de Spoorwegpolitie is een absolute noodzaak”, aldus nog Troosters. “Ik zal de bevoegde minister daarom bevragen over haar verdere plannen inzake het veiligheidsprobleem binnen het spoorgebeuren en Verlinden aanmanen om kordaat te handelen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Personeelstekort bij Spoorwegpolitie blijft aanslepen”

  1. Het wordt redelijk vervelend maar ik kan maar blijven herhalen: bij de hoogste belastingen ter wereld en een van de hoogste schuldgraden , marcheert er niets in dit land en is er blijkbaar te weinig personeel in dienst . I wan’t my money back .

  2. Nog zo een ondankbare job onderbetaald en je constant laten uitkakken door jawel onfatsoenlijke buitenlanders als je geluk hebt anders is het vol op je bek ja wat hebben die mannen te vrezen de slachtoffers van onze maatschappij

Plaats een reactie

Delen