Andrzej Duda - Afbeelding: Shutterstock

Andrzej Duda - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Polen en Israël in de clinch omwille van wet op restitutieclaims

Niels Geerinck

Israël is woedend op de Poolse president Andrzej Duda. Die ondertekende recent een wet die grenzen zal stellen aan de mogelijkheid van Joden om eigendommen die ze verloren tijdens en in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog terug te vorderen. Israël noemt de wet “immoreel en antisemitisch“.

De nieuwe wet zal het voor Joden moeilijker maken om restitutieaanvragen te doen. Voor de Tweede Wereldoorlog huisde in Polen één van de grootste Joodse gemeenschappen ter wereld. Veel Joden verloren hun bezettingen tijdens de nazi-bezettingen en ook in de nasleep van het Communistische tijdperk moesten er heel wat bezittingen worden afgestaan.

“Ik heb vandaag een besluit genomen over de wet, die de afgelopen maanden het onderwerp was van een levendig en luid debat in binnen- en buitenland. a een grondige analyse heb ik besloten het amendement te ondertekenen.”, aldus Andrzej Duda.

De wet komt er nadat heel wat Poolse autoriteiten betoogden dat er steeds meer onzekerheid was over het bezitten van onroerende goederen. In 2015 oordeelde het Poolse Constitutionele Tribunaal dat er specifieke termijnen moesten komen waarna administratieve beslissingen over eigendomstitels niet langer konden worden aangevochten. Door de nieuwe wet wordt deze limiet 30 jaar.

“Immorele en antisemitische wet”

De Israëlische premier Naftali Bennett reageerde furieus op de nieuwe wet. Volgens Bennett zal Israël “niet zomaar toekijken op de goedkeuring” ervan. “Het is een schandelijke beslissing en een schandelijke minachting voor de herinnering aan de Holocaust”, zo voegt hij eraan toe.

Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid is de wet “antisemitisch en immoreel” en zo voegt hij toe: “Polen is vanavond een antidemocratisch, niet-liberaal land geworden dat de grootste tragedie in de menselijke geschiedenis niet eert.”

Lapid ijverde dat de Poolse ambassadeur niet meer welkom is in Israël eens zijn vakantie ten einde is. “Hij zou de tijd die hij heeft moeten gebruiken om de Polen uit te leggen wat de Holocaust betekent voor de burgers van Israël en in hoeverre we geen minachting zullen tolereren voor de nagedachtenis van degenen die zijn omgekomen en voor de herinnering aan de Holocaust. Het zal hier niet stoppen,” zo besluit Lapid finaal.

De Israëlische autoriteiten lieten ook weten dat ze verdere stappen tegen Polen zullen ondernemen. Zo deden ze ook al beroep op de Verenigde Staten, die gaven al aan Israël onvoorwaardelijk te steunen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Polen en Israël in de clinch omwille van wet op restitutieclaims”

  1. Tijdens 2de WO bestond de staat Israël niet. De populatie van Auschwitz bestond uit Europese joden en niet-joden. De joodse gedetineerden waren staatsonderhorigen van een Europese staat. Met welk recht schendt Israël de Poolse soevereiniteit? Zou Israël aanvaarden dat Arabische en/of moslimstaten zich zouden bemoeien met interne Israëlische aangelegenheden waarin volks- of geloofsgenoten betrokken partij zijn? Ik denk van niet, getuige de minachting waarmede Israël resoluties en veroordelingen van de UNO negeert.

Plaats een reactie

Delen