Andrew Cuomo (Democraten), de gouverneur van New York. Foto Shutterstock

Andrew Cuomo (Democraten), de gouverneur van New York. Foto Shutterstock

Uncategorized

Rapport grensoverschrijdend gedrag is vernietigend voor New Yorkse gouverneur Cuomo

Simon Segers

Volgens een rapport van de New Yorkse minister van Justitie Letitia James (Democraten) heeft gouverneur Andrew Cuomo (Democraten) tal van wetten overtreden in het kader van seksueel overschrijdend gedrag. Cuomo ontkent de feiten. De Democraten willen onderzoeken of hij uit zijn ambt dient te worden gezet.

In maart opende James een onderzoek naar Cuomo. Het ging om een civiel onderzoek waardoor de bevindingen niet rechtstreeks gebruikt kunnen worden bij eventuele vervolging van de gouverneur. Volgens het rapport zou hij zonder toestemming bij elf verschillende vrouwen seksueel ongepaste daden hebben verricht. Het gaat om betasten, kussen, omhelzen en seksistische opmerkingen. Volgens de minister van Justitie creëerde de gouverneur een “toxische werkomgeving”. “Deze elf vrouwen bevonden zich in een vijandige en toxische werkomgeving. We zouden vrouwen moeten geloven”, aldus James.

“Niet wie ik ben”

Cuomo zelf blijft de beschuldigingen echter halsstarrig ontkennen. “Ik wil dat jullie rechtstreeks van mij horen dat ik niemand ongepast heb aangeraakt of enige ongepaste sekuele toenadering heb gezocht. Ik ben 63 jaar oud. Mijn hele volwassen leven speelde zich af in het publieke oog. Dit is niet wie ik ben en niet wie ik ooit geweest ben.”

Carl Heastie, de spreker voor het parlement van New York, heeft een onderzoek tot afzetting bevolen. Hij noemt de bevindingen van het onderzoek “verontrustend” en een indicatie dat de beklaagde “niet geschikt is om een publiek ambt te vervullen”. Andrew Cuomo is sinds 2011 gouverneur van New York. Zijn derde termijn eindigt normaal volgend jaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen