BRUSSELS, BELGIUM - JULY 20 : Hunger Strike in the Beguinage Church : Since January 2021, more than 700 illegal migrants have occupied the Béguinage church, as well as the ULB and the VUB. These people want to get out of the exploitation and clandestinity to which the current law condemns them. After having exhausted all appeals, more than 400 of them decided on 23 May to go on hunger strike July 20, 2021 in Brussels, Belgium, 20/07/2021 ( Photo by Didier Lebrun / Photonews

Uncategorized

Sans-papiers willen in Begijnhofkerk blijven tot dossier behandeld is

Wannes Neukermans

De sans-papiers die hun hongerstaking beëindigd hebben en nu wachten op het resultaat van hun administratieve procedure, vragen de betrokken kerkfabriek om de kerk langer te mogen bezetten. De kerkfabriek had dinsdag echter meegedeeld dat ze binnen afzienbare tijd graag haar gewone kerkactiviteiten wil voortzetten, “nu we op een punt komen waarop deze actie vruchten draagt.

Sinds eind mei hield een groep mensen een hongerstaking in de Begijnhof in Brussel en in campussen van de VUB en ULB. Na zestig dagen kwam er een eind aan de hongerstaking, zonder dat het tot een collectieve regularisatie kwam zoals de hongerstakers aanvankelijk hadden geëist. Wel kregen ze de belofte dat al hun dossiers individueel behandeld zouden worden volgens de bestaande regels.

Veranderende machtsverhouding tegenover de staat

 “Wij hebben altijd zeer veel begrip gehad voor de actievoerders en vele leden van onze gemeenschap hebben deze actie mee ondersteund. Nu we op een punt komen waarop deze actie vruchten draagt, zouden we graag de gewone kerkactiviteiten opnieuw opnemen binnen afzienbare tijd. Het gaat zeker niet om een eis en we zullen niet overgaan tot een buitenzetting, wat trouwens helemaal niet in onze macht ligt. Wij blijven actief meezoeken naar mogelijkheden om de actievoerders individueel juridisch te helpen en willen daartoe lokalen ter beschikking blijven stellen”, aldus de kerkfabriek.

Volgens een woordvoerder van de actievoerders werd hen gevraagd om op 15 augustus de kerk te verlaten. Maar ze hopen dus dat die datum kan verschoven worden, tot de regularisatiedossiers van de hongerstakers behandeld zijn. “Als we de kerk verlaten, verandert onze machtsverhouding tegenover de staat.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Sans-papiers willen in Begijnhofkerk blijven tot dossier behandeld is”

  1. Dit is al een antwoord op wat iedereen al wist, namelijk dat deze illegalen wel degelijk al beloofd werden een regularisatie te krijgen. Weliswaar individueel. De meeste zijn moslims en dan is de christelijke kerk goed genoeg om er in te trekken en te eisen wat ze willen.
    Het zal niet lang duren voor er nieuwe duizenden illegalen klaar staan om hetzelfde af te dwingen. Mahdi heeft de poort opengezet, hij is veel te zwak om die taak uit te voeren.

Plaats een reactie

Delen