Een Arabische Bijbel (Shutterstock)

Een Arabische Bijbel (Shutterstock)

Uncategorized

Soedan houdt lading Bijbels achter

Sonja Dahlmans

Regeringsambtenaren in Soedan hebben een lading Bijbels achtergehouden. De ambtenaren eisten belasting op de zending, waarop er normaliter geen betaald hoeft te worden.

Volgens kerkelijke leiders in het Afrikaanse land werden er douanekosten geëist voor het in ontvangst mogen nemen van een lading Bijbels. Deze Bijbels waren bedoeld voor de twee miljoen christenen in het land. Het ging om een zending Bijbelvertalingen in het Arabisch, de taal van het land. Volgens pastor Komi van de Soedanese Pinkstergemeente, is er een ontheffing van douanekosten voor religieuze boeken sinds 2020. Deze ontheffing is vastgelegd in de destijds aangenomen wet die religieuze vrijheden zou moeten beschermen. Er is een klacht ingediend bij de regering over de gang van zaken.

Maar er speelt meer in het land; eerder in beslag genomen kerken zijn nog altijd niet teruggegeven en de regering heeft volgens de christelijke gemeenschap geen enkele actie ondernomen. De kerkgebouwen die in beslag werden genomen doen nu bijvoorbeeld dienst als kantoor voor de veiligheidsdiensten van het land en als hoofdkwartier voor de politieke partij van voormalig president Omar al-Bashir. In 2020 werd een verordening aangenomen in Soedan die zegt dat geconfisqueerde kerkgebouwen moeten worden teruggeven aan de rechtmatige eigenaren. Dit is nog altijd niet gebeurd.

Voormalig president Bashir wilde een striktere naleving van de sharia in het overwegend islamitische land. Ook stelde hij voor dat er alleen een islamitisch, Arabische cultuur nodig was, omdat na de opsplitsing van het land (de meeste christenen wonen in Zuid-Soedan) er nauwelijks nog christenen zouden wonen. Buitenlandse christenen werden in 2012 verbannen en kerken werden destijds met de grond gelijk gemaakt. Christelijke boekhandels werden geplunderd. Christenen werden gearresteerd en bedreigd om mede-gelovigen te verraden.

Vlakbij de grens met Zuid-Soedan werden nog in 2019 drie kerken in brand gestoken door moslims, ook in maart 2020 werd een kerk in brand gezet. In juni van dat zelfde jaar was er een oproep van imams om christenen uit ‘moslimgebieden’ te verdrijven. In opvolging daarvan mishandelden een aantal jonge moslims twee christenen met stokken en geweren. Tijdens een aanval werd een christen vermoord en raakten vier anderen gewond. Soedan staat op de dertiende plaats van de jaarlijkse ranking lijst van Open Doors.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Soedan houdt lading Bijbels achter”

  1. We worden hier weer eens geconfronteerd met het woord “godsdienstvrijheid” zoals dat verstaan wordt in het mohammedanisme. En onze religieuze leiders maar lieve gesprekken voeren met vertegenwoordigers van de islam.

Plaats een reactie

Delen