Shanghai. Foto Shutterstock.

Shanghai. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Spionageschandaal in Duitsland: vrouw van dubbelspion deed mee voor China

Ruben Notteboom

In Duitsland is de echtgenote van een politicoloog Klaus L. aangehouden en in beschuldiging gesteld van spionage. De vrouw, Klara K., zou informatie doorgespeeld hebben aan de Chinese inlichtingendiensten. Dat meldt het federale parket volgens AFP en BELGA. Vorige maand werd haar man ook aangehouden op verdenking van spionage.

De twee werden al gerekruteerd in 2010. Ze zouden tijdens een lezing in Shanghai aangesproken zijn door de Chinese veiligheidsdiensten, die hen dan konden ompraten om informatie door te spelen. Dat beweren de federale aanklagers in Karlsruhe. Ze zijn bevoegd voor terrorisme en spionage en nemen deze zaak zeer ernstig.

Klaus L. een dubbelagent voor China

In ruil voor informatie kregen ze geld. Ze konden politieke informatie vergaren door hun vele politieke contacten op topniveau. Hoeveel het communistische regime hen precies betaald heeft voor informatie, is onduidelijk.  Klaus L. had een zeer groot internationaal aanzien. Hij leidde een eigen politieke denktank en de wetenschappelijke wereld droeg hem hoog in het vaandel.

Het spionageschandaal krijgt nog een extra staartje voor Klaus L. Niet alleen deed zijn vrouw mee, volgens de openbare zender ARD zou Klaus L. ook nog voor de Duitse inlichtingendienst BND gewerkt hebben. Hij was dus een dubbelagent.

Pas na 9 jaar werden eerste huiszoekingen gehouden

In 2019 werden de eerste huiszoekingen gehouden door de politie. Toen ontstonden de eerste vermoedens dat Klaus L. eigenlijk een dubbelagent was en voor de Chinese communistische overheid werkte. De vraag rijst nu hoeveel informatie precies doorgespeeld is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen