Staatssecretaris van Begroting Eva De Bleeker. Foto Photonews

Staatssecretaris van Begroting Eva De Bleeker. Foto Photonews

Uncategorized

Staatssecretaris De Bleeker (Open Vld) breekt lans voor Cubaanse betogers

Pieter Van Berkel

Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) spreekt haar steun uit voor de Cubaanse betogers die tegen de communistische regering van het Caraïbische eiland protesteren.

De Bleeker juicht de beperkte liberaliseringen van Cuba toe in een nieuwsbericht op haar website, maar ze wijst erop dat het land een onvrije samenleving blijft. “In weerwil van wat saloncommunisten beweren, is het Cubaans experiment van de Castro’s en andere communistische kleptocraten een mislukking geweest waarvan de gewone Cubanen het grootste slachtoffer zijn geweest”, klinkt het.

Ze ontkracht daarbij enkele mythes die de ronde doen over Cuba, over de geletterdheid, volksgezondheid en voedselzekerheid. De Bleeker spreekt ook tegen dat de Amerikaanse embargo’s aan de oorzaak van de Cubaanse malaise liggen.

“Extreemlinkse intellectuelen zijn er vaak als de kippen bij om externe oorzaken in te roepen waarom communistische experimenten altijd faliekant aflopen”, schrijft de staatssecretaris. “Ofwel was het zogezegd geen écht communisme ofwel werd het regime tegengewerkt en ondermijnd door buitenlandse imperialistische actoren.”

“De echte oorzaak van de malaise moet het Cubaanse regime en bij uitbreiding alle communistische dictaturen bij zichzelf zoeken. Planeconomieën werken gewoon niet“, aldus De Bleeker. “Communistische regimes verknechten dus hun burgers tot in het extreme toe. Deze ondraaglijke onvrijheid wordt best uit de wereld verbannen, stap voor stap, regime per regime.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Staatssecretaris De Bleeker (Open Vld) breekt lans voor Cubaanse betogers”

  1. Is dat een regeringsstandpunt ? Ik vermoed dat iedereen in deze flutregering voor zijn eigen spreekt.
    Is Alexander wel eerste minister of is dat schijn ?? Hoelang gaan deze kleuters het nog uitzingen ???

  2. Communistische regimes verknechten dus hun burgers tot in het extreme toe. Deze ondraaglijke onvrijheid wordt best uit de wereld verbannen, stap voor stap, regime per regime.”

    Beginnen met De Croo I???

Plaats een reactie

Delen