Mondmaskers hebben niet voor minder corona-infecties gezorgd

Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Sterk vermoeden van verboden prijsafspraken bij mondmaskers

Wannes Neukermans

In het jaarverslag van supermarktketen Carrefour stond een onderzoek “naar de contacten tussen verschillende distributeurs rond de verkoop van beschermingsmaskers aan het publiek en de Belgische overheid” vermeld. Voorlopig is het onduidelijk welke supermarkten betrokken zijn, maar de Mededingingsautoriteit heeft reeds bevestigd dat er een onderzoek gaande is.

Het onderzoek is in juni vorig jaar opgestart, kort nadat supermarkten startten met de verkoop van mondmaskers. “We hebben toen dingen gezien die ons wat vreemd leken”, klinkt het. Vooral de prijzen van de maskers vielen op. Er was een vermoeden dat gezamenlijk beslist werd “om de prijs op een zeker niveau te zetten”. Zulke prijsafspraken tussen concurrenten zijn bij wet verboden.

De betrokken bedrijven zijn door de Mededingingsautoriteit ondervraagd. De vermoedens waren uiteindelijk sterk genoeg om een formeel onderzoek te openen. Dat zal wellicht nog enkele maanden in beslag nemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Sterk vermoeden van verboden prijsafspraken bij mondmaskers”

  1. Mocht blijken dat dit echt zo is, is de burger alweer opgelicht. De betrokken bedrijven zullen een boete betalen maar het slachtoffer zal weer geen cent zien van wat ze teveel hebben gegeven!

  2. Dat er afspraken gemaakt zijn is best mogelijk. Verder spreek ik me (voorlopig) daar niet over uit.
    Wat me wel stoort is: er werden mondmaskers aangeboden door verschillende bedrijven via internet waar men toen 75 euro voor 50 mondmaskers vroeg.
    De supermarkten zij die dan gaan aanbieden aan 30 euro voor 50 stuks.
    Misschien kan de overheid toch ook eens bij de internet woekeraars langs gaan?

  3. En dan straks mag vadertje staat voor de tweede maal langs de kassa passeren.
    Eerst dankzij de btw op de te hoge prijzen en daarna mag ze de boete innen.
    En de consument stond erbij en keek er naar…

  4. Tuurlijk is dit zo paar dagen voordat verplicht werd zijn de prijzen enorm omhoog gegaan.
    Aankoop prijs bleef gelijk, verkoopprijs sterk omhoog. mensen waren verplicht er te kopen dus enkel maar winst voor de verkopers en niemand die iets zei

  5. De mondmaskers kwamen in die tijd bijna allemaal uit China, met of zonder al dan niet valse certificaten maar bijna altijd aan woekerprijzen. Velen Europese webshops hebben toen gemakkelijk geld geroken: de Chinese prijzen x 2 of meer gedaan en het verkocht nog als zoete broodjes. Aan de Europese woekeraars kon/kan/wou (?) onze overheid niets doen en aan de Chinese al helemaal niets.

Plaats een reactie

Delen