Talibanwoordvoerder in Kaboel (Photonews)

Talibanwoordvoerder in Kaboel (Photonews)

Uncategorized

Taliban binden de strijd aan met klimaatverandering

Carl Deconinck

In hun engagement om een taliban 2.0 te vormen en een beter imago te krijgen, laten de Afghaanse islamisten nu ook horen dat ze mee willen helpen klimaatverandering tegen te gaan.

Dat gaf een woordvoerder van de taliban mee aan een reporter van Newsweek. De taliban willen internationaal erkend worden als het legitiem bestuur van Afghanistan en zweert dat militanten nooit meer andere landen zullen mogen aanvallen. In ruil voor die erkenning belooft men veel goeds. De taliban namen sinds kort quasi het volledige land in snel tempo over, maar internationale erkenning blijft uit. Vandaag is het regime door nog geen enkel ander land formeel erkend. Vooral uit China, Rusland, Iran en Pakistan komen positieve geluiden om hierover na te denken.

Abdul Qahar Balkhi, lid van de culturele commissie van de taliban, gaf bij een interview aan Newsweek mee dat zijn organisatie meer wil dan dat. “We hopen niet alleen door onze regionale omgeving erkend te worden, maar wereldwijd. Als de legitieme vertegenwoordigende overheid van het Afghaanse volk dat het recht op zelfbeschikking heeft verworven van een vreemde bezetter. Met de steun van een ganse natie. Na een lange strijd, met immense opofferingen en tegen alle verwachtingen in.

Klimaatverandering

De erkenning zou volgens Balkhi een goede zaak zijn, niet alleen voor Afghanistan, maar voor de hele wereld. “We geloven dat de wereld een kans heeft om te verzoenen en samen te werken om de uitdagingen aan te gaan die niet enkel ons, maar de hele mensheid aangaan. Deze uitdagingen gaan van veiligheid tot klimaatveranderingen en vereisen een collectieve inspanning. Deze kunnen niet bereikt worden indien een gans volk uitgesloten wordt. Een volk dat vier decennia leed onder een opgelegde oorlog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

14 gedachten over “Taliban binden de strijd aan met klimaatverandering”

  1. dat zou een zeer goede reden zijn om alle illegale afghanen en andere terug te sturen nu Afghanistan een veilig land wordt.Het asiel statuut wordt voor 5 jaar gegeven,maw ,iedere Afghaan kan nu terug gestuurd worden,.Samy moet daar werk van maken en in dezelfde moeite kan hij wouterken meesturen om er een calvootje te doen.Somaliërs en aanverwanten kunnen Afghanistan recht helpen,werk genoeg,dat er hier niet is en ze beminnen dezelfde goeroe en verstaan elkaar.

  2. “…willen helpen de klimaatverandering tegen te gaan.” 🙂 Je moet al van een heel goed jaar zijn om dergelijke onzin te geloven van deze gasten.
    Als je ziet tot welke wreedheden die in staat zijn kan ik met de beste wil van de wereld niet geloven dat de “erkenning een goede zaak zou zijn…”
    Maar dat zal wel aan mijn slecht karakter liggen.

  3. Dit zal WOKE Vivaldi regering als muziek in de oren klinken want dit komt van pas om later weg te komen met excuses OM AAN DE GOEDE KANT VAN DE GESCHIEDENIS te staan en DUS LIJNRECHT TEGEN DE WIL VAN DE MEERDERHEID VAN DE BEVOLKING. De Taliban zijn zulke lieverds, waarom halen we niet wat meer Afghaanse kiesvee binnen?

  4. Eigenlijk heeft die Taliban wel gelijk. Als je iedereen naar de middeleeuwen katapulteert – Groen! is daar ook voorstander van – -heb je meteen een vuile, ongeschoren, onderdanige mens in een propere wereld. Maar vergis je niet in de Taliban, ze zijn misschien fanatiek, maar dom zijn ze niet. Een vergissing die het hooghartige Westen nogal maakt in zijn relatie met andere volkeren.

  5. Hugo,dat zou pas een zeer goede oplossing zijn,wij zijn ervan af ende Taliban is ze rijker,nu de nieuwe Taliban er alles zal aan doen om aanvaard te worden door de Westerse landen en wij alle afghanen zullen mogen terug sturen.Het leven kan toch mooi zijn zong ene Will Tura.Die afghanen hebben hier allemaal een vak geleerd,afgestudeerd als dokter of ingenieur en onze gevangenissen zullen gelicht worden,onze toekomst ziet er nu eindelijk rooskleurig uit,tenzij doe vivaldioten er anders over beslissen

Plaats een reactie

Delen