Een talibanstrijder op de luchthaven van Kaboel (Photonews)

Een talibanstrijder op de luchthaven van Kaboel (Photonews)

Uncategorized

Taliban doden journalist en gijzelen collega

Sonja Dahlmans

De Taliban hebben de manager van een radiostation in de Afghaanse hoofdstad Kaboel gedood. Elders in het zuiden van het land werd een journalist ontvoerd. Ook een persvoorlichter van de regering werd gedood. Sinds maart zijn er zeven mensen die voor de media werkten vermoord in Afghanistan.

Toofan Omar, manager van radiostation Paktia Ghag in Kaboel en voorvechter van persvrijheid in het land, werd door een aantal gewapende mannen doodgeschoten. “Hij was een liberale man”, zegt Mujeeb Khelwatgar, de voorzitter van Nai, de groep die mediarechten en de persvrijheid in het land bewaakt.

In juli dit jaar werd al eerder een journalist vermoord door de Taliban. Vlakbij de grens met Pakistan werd Pulitzer-prijs winnaar Danish Siddiqui in een hinderlaag gelokt, toen hij voor zijn werk door het land reisde met soldaten van het Afghaanse leger. De Indiase persfotograaf werkte in de regio Kandahar, waar hij verslag deed van de situatie sinds de Amerikaanse troepen zich terugtrokken. Siddiqui werkte meer dan tien jaar voor Reuters.

In juni van dit jaar was de vrouwelijke journaliste, Mina Khairi, presentator van het Ariana nieuws, het doelwit van een aanslag. Zij overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Haar moeder en twee anderen die met haar in de auto zaten, werden tevens gedood bij de aanslag. De Taliban heeft betrokkenheid bij de aanslag op Khairi ontkend, maar zond wel al in mei dit jaar een waarschuwing uit naar journalisten. “De media moeten hun objectiviteit bewaren en geen woordvoerder worden van de Afghaanse regering”, zei de woordvoerder van de Taliban, Zabullah Mujahid. In maart van dit jaar werden drie, tevens vrouwelijke journalisten, vermoord tijdens een gerichte aanslag op het station Enikass TV. Sadia Sadat, Mursal Wahidi en Shanaz Roafi kwamen om het leven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Taliban doden journalist en gijzelen collega”

  1. Volgens de VRT is de Taliban slechts een terroristische groep. Niets met moslim fundamentalisme te maken. Althans wordt het bewust verzwegen sinds kort. Kwestie om hun achterban niets in de weg te leggen.

Plaats een reactie

Delen