Veiligheid en migratie worden opnieuw belangrijke verkiezingsthema’s

Paul Van Tigchelt heeft de eed afgelegd als nieuwe minister. Photonews

Uncategorized

Francken: “Mahdi probeert politieke paraplu te trekken door te zeggen dat hij niet beslist over terugkeer Afghanen”

Simon Segers

In Terzake werd donderdagavond gesproken over de gedwongen terugkeer van Afghanen naar aanleiding van de recente politieke ontwikkelingen in het land. Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, beweerde in de Kamer dat hij hierover niet kan beslissen. Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) ontkent dat dit het geval is.

Omwille van het militaire oprukken van de Taliban in Afghanistan rijst de vraag of uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers nog kunnen uitgewezen worden naar hun thuisland. Nederland en Duitsland zijn van mening dat de situatie in het land te gevaarlijk is om illegalen nog langer te dwingen om terug te keren. Mahdi vindt dat het mogelijk moet blijven om Afghanen terug te sturen naar veilig gebied. “We hebben met andere lidstaten aangegeven dat de situatie zorgwekkend is, maar dat betekent niet dat de terugkeer van iedere Afghaan onmogelijk is”, zei de staatssecretaris.

Politieke beslissing

Kamerlid Theo Francken (N-VA) gaf commentaar in een videoboodschap: “Mahdi komt op zijn stappen terug. Gisteren zei hij, nadat hij door de groenen en de socialisten op zijn plaats was gezet, dat hij hierover niet kan beslissen. Het is de commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen die beslist. Dat is een onafhankelijk orgaan, maar de commissaris heeft niet te beslissen over terugkeer, dat is een politieke beslissing. De staatssecretaris probeert een politieke paraplu te trekken en dat is nogal doorzichtig” , aldus Francken.

Rik Van Cauwelaert, politiek commentator bij de Tijd, was een van de gasten in Terzake en bevestigde Franckens woorden. “Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen en de Dienst Vreemdelingenzaken hebben een adviserende functie. De beslissing ligt steeds bij de staatssecretaris.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Francken: “Mahdi probeert politieke paraplu te trekken door te zeggen dat hij niet beslist over terugkeer Afghanen””

  1. Stop met het invoeren van een ideologie die niet thuishoort in de EU, en die alleen erop uit is de ganse wereld te onderwerpen aan Allah. Pakistan en Iran is mee verantwoordelijk voor wat er nu aan het gebeuren is in Afghanistan en gezien ze dezelfde zienswijze hebben over de toekomst in de regio kunnen ze ook best opdraaien voor de opvang en de kosten die ze zelf veroorzaakt hebben. Grenzen dicht of we worden zelf Afghanistan.

  2. Ze binnen laten is gemakkelijk, ze terugsturen niet. Duitsland heeft beslist om ook de criminelen niet terug te sturen. Er moet iets gedaan worden aan de input, als de uitput niet functioneert.

  3. Dat is Duitsland zelf niet die dat beslist maar de EU wetten en natuurlijk het leger door belastingen betaalde advocaten die dan claimen dat er geen eerlijk proces is of ‘mensonterende omstandigheden’ in het land der herkomst. Zo mogen de goorste misdadigers uitkijken naar een lang leven van sociale uitkering en gratis woonst

Plaats een reactie

Delen