De luchthaven van Kaboel, Afghanistan. Foto Shutterstock

De luchthaven van Kaboel, Afghanistan. Foto Shutterstock

Uncategorized

Toenemende vrees voor aanslag door Islamitische Staat Afghanistan op luchthaven Kaboel

Simon Segers

Op de luchthaven van Kaboel verzamelen vele Afghanen in de hoop het land te kunnen ontvluchten. Ondertussen groeit de vrees dat Islamitische Staat Khorasan, de vertakking van IS in Centraal-Azië, een aanslag zal plegen in de mensenmassa. Conflictjournalist Rudi Vranckx gaf duiding in Terzake.

IS heeft in Irak, maar ook in Afghanistan, aanslagen gepleegd door met autobommen in te rijden op burgers. Dat is absoluut een gevaar. IS-K heeft er alle belang bij om een stabiele relatie tussen de taliban en het Westen in gevaar te brengen”, begon Vranckx. “Als de taliban zich te gematigd zouden opstellen is er de hoop dat enkele van de meer extreme leden zouden overlopen naar IS-K.” Volgens de conflictjournalist is de relatie tussen de twee moslimextremistische bewegingen zeer vijandig. De taliban hebben bijvoorbeeld recent een IS-K-leider geëxecuteerd, “als symbool dat zij niet met Islamitische Staat wensen samen te werken”.

Nationalistische moslimextremisten

“We hebben 20 jaar geleden de taliban te veel vereenzelvigd met Al Qaida. Deze laatste en IS zijn internationale jihadistische bewegingen, die aanslagen willen plegen in het Westen. De taliban zijn een extremistische, islamistische beweging die eerder nationalistisch is. Zij willen een Emiraat stichten binnen Afghanistan, met strenge shariawetgeving. Zij zijn niet per se een dreiging voor de buitenwereld”, vervolgde Vranckx.

De vraag rest of ook Europa zich aan een nieuwe golf terroristische aanslagen mag verwachten. “Jihadistische bewegingen overal ter wereld zullen allicht een vreugdekreet geslaakt hebben omwille van de overwinning van de taliban. Het probleem situeert zich ook buiten Afghanistan.” Vranckx waarschuwde verder ook voor een actieve, jihadistische tak van de taliban in Pakistan. “We moeten daarvoor opletten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Toenemende vrees voor aanslag door Islamitische Staat Afghanistan op luchthaven Kaboel”

  1. Ik denk dat we eerder moeten opletten voor de leugens die Vranckx ons al jaren brengt.Deze “journalist” die lijdt aan het Messiascomplex is een fervent aanhanger van de Palestijnen en heeft in het verleden al genoeg bewezen dat hij niet objectief is.Dat de taliban perse geen bedreiging zijn voor het Westen staat haaks op de rapporten van de veiligheidsdiensten.Straks gaan we nog moeten geloven dat de karavanen met vluchtelingen die op gaan gaan komen richting onze contreien alleen maar bestaan uit sukkels!

  2. De Belgische regering provoceert de taliban door militairen te sturen en schendt de soevereiniteit van Afghanistan, en dan zijn er onnozelaars die vrezen voor een tegenreactie. Ik hoop dat de taliban en moslimradicalen een onderscheid kunnen maken tussen de vreedzame Belgen en Vlamingen en onze oorlogszuchtige regering Vivaldi van Alexander De Croo.

Plaats een reactie

Delen