(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Toeristische rampzomer voor Brussel door corona

Pieter Van Berkel

Door toedoen van de coronacrisis en het slechte weer heeft het Brusselse toerisme er een rampzalige zomer opzitten.

“Het toeristische hypercentrum van Brussel heeft meer dan 70 procent van zijn omzet verloren in vergelijking met de zomer van 2019”, zegt Fabian Hermans van de Fédération Horeca Bruxelles. “Brussel is leeg van toeristen, stervend, als in een kunstmatige coma. Er zijn stoelen zo ver het oog reikt, maar er zitten geen klanten op. Het is een ramp!”

Ook in de hotelsector kreeg men zware klappen te verduren. “De bezettingsgraad voor juli en augustus bedraagt respectievelijk 25 procent en 28 procent, tegenover 79 procent en 68 procent in 2019”, Rodolphe Van Weyenbergh van de Brussels Hotels Association (BHA). “De situatie is onhoudbaar. Vanaf begin 2021 tot eind augustus bedraagt de cumulatieve omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2019 80 procent.”

De terugval is vooral te wijten aan een gebrek aan buitenlandse toeristen en de praktijk van het telewerken. “Stedelijke hotels zijn voor 80 procent afhankelijk van internationale klanten en zakelijk toerisme”, zegt Van Weyenbergh. “Voordat telewerken en vergaderingen op afstand de norm waren, vulden zakenreizigers hotels en genoten ze van de Brusselse restaurants en bars. Maar vandaag de dag beperken bedrijven hun conferenties en seminars tot een minimum.”

Verlenging tijdelijke werkloosheid

Belgische toeristen gaan dan weer liever naar de kust of naar de Ardennen dan naar Brussel. Ook het slechte weer speelde een belangrijke rol, met 78 opeenvolgende dagen met regen tussen 8 mei en 5 augustus.

De Brusselse horecasector hoopt dat de regeling voor tijdelijke werkloosheid, die normaal eind september afloopt, wordt verlengd en dat daarbovenop alle verborgen kosten worden gedekt. Ook wordt gehoopt dat het Brussels Gewest snel de nieuwe gewestelijke premie voor hotels invoert.

De Brusselse regering stelt haar hoop dan weer een promomissie in Parijs. “Het is zeer symbolisch om de buitenlandse missies weer met Parijs te beginnen, aangezien de Fransen het voornaamste doelpubliek van de hoofdstad zijn”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Toeristische rampzomer voor Brussel door corona”

  1. Vlaanderen past wel bij. Verantwoordelijkheid opnemen als Vlaanderen zich toch laat melken, is niet nodig.
    Regering Jambon 1 stelt net zo weinig voor als Bourgeois 1 spijtig genoeg…

  2. Brussel is leeg in de zomer, alle Brusselaars zitten in de Magreb-landen, en wees nu eerlijk…wie wil nog naar Brussel als toerist, tenzij het om hun cv te plaatsen dat ze de “hellhole of the world” overleefd hebben. Als het het om inkomsten uit toerisme gaat…Jambon zal wel wat Vlaams geld vinden om de rekening te doen kloppen.

Plaats een reactie

Delen